Cum dezobisnuiesti copilul să-și bage degetul în nas

1826 0

Verifică dacă este alergic. Dacă are nasul mereu înfundat și nu este bolnav, cauza poate fi o alergie. Cele mai comune implică praful și animalele din casă, polenul sau diferite tipuri de mucegai.

Menține-l hidratat. Dacă locuiți într-o zonă uscată sau dacă sistemul de aer condiționat sau încălzire usucă aerul din casă, oferă-i multe lichide în timpul zilei sau pune un umidificator în camera copilului. Ca alternativă, poți folosi un spray nazal pe bază de apă de mare.

Învață-l să folosească batiste de unică folosință și încurajează-l să-și sufle nasul ori de câte ori simte că trebuie să-l curețe.

Ține-i mâinile ocupate. „Câteodată obiceiul acesta apare pentru că nu are ce să facă cu mâinile”, spune Janis Keysner, educator și autor, citată de site-ul FamilyEducation.com. Ea sugerează să observi cât timp liber sau câte activități pasive are copilul tău la dispoziție (de exemplu, privitul la televizor). Dă-i să realizeze proiecte artistice în care folosește mâinile – orice implică creioane colorate, lipici, sclipici sau hârtie colorată, puzzle sau jocuri de construcții, nelăsându-i ocazia să-și mai ducă degetul în nas.

Mergi la medic Dacă vezi că-și tot bagă degetul în nas până când îi dă sângele sau dacă obiceiul pare să fie pornit dintr-un comportament pe bază nervoasă consultă medicul, deoarece poate fi un semn de anxietate sau altă problemă emoțională.

Important! Încurajează-l să se spele des pe mâini și explică-i că spălatul pe mâini și tăiatul unghiilor îl ajută să se mențină sănătos!

Foto: Guliver/ Thinkstock

Sursă: Family Education.com

In this article