Cum fac fata cei mici primei zile de gradinita

769 0

Plecarea de acasa si petrecerea timpului intr-un colectiv nou pot sa afecteze emotional micutii care nu sunt pregatiti pentru aceste etape. De aceea, mami.ro a intrebat, intr-un interviu exclusiv, psihologul Gabriela Cuntan de la www.lapsiholog.com despre trairile unui copil in prima zi de gradinita si cum trebuie pregatit de parinti pentru a se acomoda mai usor in noul mediu.

Reporter: Cum reactioneaza copiii la impactul cu un colectiv nou, in prima zi de gradinita?
Gabriela Cuntan: Majoritatea copiilor incep gradinita dupa ani de stat acasa in fiecare zi, cu cel putin un membru al familiei lui, deci este de inteles ca este dificil pentru ei. Unii copii reactioneaza bine la separarea de parinti si intalnirea cu un colectiv nou, in timp ce altii izbucnesc in plans sau devin foarte „lipiciosi”. La aceasta varsta, copiii nu fac intotdeauna fata stresului datorat unui colectiv nou si comportamentul lor devine dezorientat şi dezorganizat. Important este ca parintele sa ii ofere suport si intelegere si sa se evite pedepsirea.

R: Cum vede copilul despartirea de parinti, chiar si pentru cateva ore, daca a fost crescut acasa, in familie?
G.C.: Unii copii pot vedea aceasta despartire doar ca pe un moment de joaca cu alti copii, altii ca pe un prilej de a fi liberi, fara regulile impuse de parinti. Unii pot crede ca s-au pierdut de parinti, in timp ce altii se tem de un abandon. Diferenta cred ca tine de cresterea primita acasa, daca aceasta a dus la formarea unei firi independente sau dependente. Cel mai frumos cadou pe care parintii il pot oferi unui copil este independenta si increderea in sine. La aceasta varsta, micutul invata procesele de asimilare si acomodare, sentimentul de dependenta este inca foarte bine ancorat, asa ca nu face fata provocarilor din mediul inconjurator. Pana si noi adultii putem sa ne speriem in fata unei schimbari majore de mediu, dar, din punctul meu de vedere o mare importanta o are pregatirea psihica initiala, transmiterea increderii de catre parinti si intelegerea nivelului sau de dezvoltare. Adultii nu trebuie sa trateze gradinita ca pe un loc mai strain si mai infricosator decat il vede cel mic, pentru ca ii vor transmite si lui involuntar aceasta teama.

R: In cat timp se acomodeaza?
G.C.: Timpul de acomodare difera de la copil la copil si poate ajunge de la cateva zile la cateva saptamani. Unii parinti aleg ca micutul sa frecventeze gradinita inca de la 2 ani, cu riscul prelungirii perioadei de adaptare pana la aproximativ 4 saptamani. Alti parinti considera varsta de 3 ani ca fiind ideala si, in acest caz, perioada de adaptarea dureaza pana la 2 saptamani.
Daca acomodarea dureaza mai mult de cateva saptamani, o luna, ar trebui luata in considerare interventia unui specialist. La unii copii, perioada de acomodare poate sa inceapa dupa cateva zile de la acceptarea initiala imediata. Fiecare copil functioneaza in ritmul lui, tuturor ne este frica uneori, iar critica si cearta nu ne ajuta sa ne scadem frica.

R: Gradinita ii pregateste pe copii pentru scoala, din punct de vedere al programului si al concentrarii de lunga durata. Ce efecte psihologice le atenueaza aceasta etapa pregatitoare?
G.C.: La gradinita, ei invata sa se descurce cu schimbarile in rutina de zi cu zi, sa finalizeze un proiect inceput, sa astepte cu entuziasm urmatoarea activitate, sa imparta cu ceilalti, sa faca schimb, sa fie mai responsabili, sa comunice, sa ceara ajutor, sa inteleaga ca si alti oameni in afara de ei au nevoi, sa aiba grija de lucrurile lor si sa respecte lucrurile altora. Fetele sunt mai cooperante si mai vorbarete, in timp ce baietii sunt mai rezervati si mai nelinistiti. Jocul ofera un teren deosebit de fertil pentru dezvoltarea imaginatiei la varsta prescolara. In plus, o serie de activitati organizate (desen, muzica, modelaj) contribuie si ele la stimularea fanteziei prescolarului.

R: Care sunt temerile unui copil care merge in prima zi la gradinita sau la scoala?
G.C.: Intrebari cum ar fi „Daca nu imi fac prieteni?”, „Daca nu ma plac copiii?”, „Daca ma pierd si nu mai ajung acasa?” sunt des intalnite la copiii care urmeaza sa mearga pentru prima data la si cateodata chiar intrebarea „Daca nu mai vine mama sau tata dupa mine?”. Parintii trebuie sa le raspunda la intrebari, aratandu-le ca ii inteleg si incurajandu-i mereu sa isi exprime aceste temeri in discutii si sa nu se interiorizeze. Exista totusi si fobii mai greu de combatut, cum ar fi refuzul scolar care poate duce la necesitatea unui specialist.
 

In this article

Join the Conversation