Cum formezi convingerile religioase ale copilului tau?

476 0

O iconita in biblioteca, un semn al crucii facut de bunica in dreptul unei biserici, un „Dumnezeu sa te ajute!”, rostit de vecina, un catel care s-a dus in cer, un ingeras care se afl a in spatele fi ecaruia si-l pazeste de cele rele.

Prezenta divina ne insoteste de la nastere, este discreta sau zgomotoasa, in functie de cei de langa noi, cei care ne invata cum sa impreunam manutele a rugaciune si sa rostim „Inger, ingerasul meu”, prima poezie a vietii noastre, cu rol cathartic. O vom repeta ani si ani, pana cand va veni vremea sa refacem gesturile impreuna cu copiii nostri.

Repere pentru viitor

De ce sa vorbim copiilor despre existenta lui Dumnezeu cand copilaria noastra a stat sub semnul comunismului care-l nega pe Dumnezeu si-i darama locasurile? Fiind o generatie nu fara Dumnezeu, ci traind fara el, multe mituri religioase ne-au ramas necunoscute, cultura noastra generala formandu-se trunchiat.

Am recuperat in anii postrevolutionari, dar privind altfel lucrurile, fara increderea copilariei care te face mai bun cu cel de langa tine, mai tolerant, si acestea ar fi doua motive importante pentru a-i vorbi copilului despre religie. Deoarece copilul are nevoie de repere, de clarifi cari asupra lumii inconjuratoare, mai ales pentru ca el are un soi de receptare mitologica asupra lucrurilor (sa ne amintim ca atunci cand eram mici credeam, eram convinsi ca totul este posibil).

Asadar, pentru copil, minunea e un lucru firesc, iar canalele de receptare a religiosului sunt deschise la maximum. Daca nu va primi un raspuns, si-l va crea singur, folosindu-se de ceea ce gandeste, crede, simte, dar acest raspuns l-ar putea duce mai târziu pe alte cai, cum ar fi sectele”.

Momentul cel mai potrivit pentru a-i face cunoscute minunile religiei ? Sarbatorile de iarna sau de Paste, o vizita la muzeu sau o scena pictata pe zidul unei biserici… Povestile plac intotdeauna, de aceea, limbajul folosit nu trebuie sa fi e pretentios, ci pe intelesul copilului.

Nu tinandu-i cursuri il vom face sa accepte Divinitatea, ci punand in practica preceptele Bibliei, care la urma urmei, ne invata sa ne iubim aproapele, sa nu fi m invidiosi pe celalalt. Educatia religioasa este, de fapt, o educatie pentru a deveni un om cu valori morale, culturale.

Morala si credinta

Conform unui sondaj, 58% din parinti doresc sa dea o educatie religioasa copiilor lor. Motivele?

  • Pentru a le insufl a valori morale – 41%
  • Pentru a le transmite credinta – 21%
  • Pentru a le da repere culturale – 18%
  • Pentru a le da un sens vietii- 10%

In this article

Join the Conversation