Cum il convingi sa manance

1079 0

Cine consuma mai multe energie decat nazdravanul tau? Nimeni. Poate doar colegul lui de gradinita. Cu toate astea, sunt zile in care nu-l poti convinge sa manance ceva. Te intrebi de unde mai are puterea sa alerge, sa sara, sa-si terorizeze educatoarea in timpul zilei si sa va epuizeze pe voi seara.

Cum de unde? Spui ca nu a mancat nimic, dar ai uitat de pufuleti, bomboane, suc? Nu vrea altceva? Si acesta e un motiv sa il lasi sa ciuguleasca prostii? Mai bine straduieste-te sa gasesti trucul care il va face sa manance toata salata din farfurie!

  • Inca ii mai pasezi legumele si ii maruntesti carnea? Lasa-l sa-si puna la treaba dintisorii.
  • Il lasi sa-si decida singur meniul? La varsta lui poate ca stie ce-i place si ce nu, dar nu are habar despre nutritie, calorii sau dieta echilibrata.
  • Ii dai aceeasi cantitate de mancare ca unui adult? Pune-i in farfurie doar atat cat are nevoie.
  • Frigiderul a devenit jucaria favorita? Daca il lasi sa ciugaleasca intre mese, nu va mai manca nici supa, nici friptura.
  • Ii propui acelasi meniu plictisitor? Pe termen lung, masa va deveni o activitate neinteresanta. Ia aminte la doua cuvinte: variatie si echilibru.
  • Gatesti separat pentru el? A venit momentul sa mancati acelasi lucru. Asta inseamna mai putina ceafa de porc si mai multa salata verde pentru toata lumea.
  • Renunti chiar de la primul lui refuz? Insista, da-i timp sa se obisnuiasca cu prezenta noului aliment. Il fortezi sa pape tot? E o cruzime inutila. Nu faci decat sa-i creezi repulsie fata de anumite alimente.

Atentie!

Cere sfatul medicului cand copilul refuza, mai mult timp, sa consume o intreaga grupa de alimente (de exemplu, nu vrea niciun fel de fructe, nici macar suc de fructe)! Vitaminele pe care nu le ia pe cale naturala pot fi inlocuite temporar cu un supliment nutritiv.

In this article

Join the Conversation