Cum îl faci să doarmă singur?

1920 0

Aveţi răbdare

În primele zile când vei încerca să-i schimbi copilului obiceiurile legate de somn, s-ar putea ca acesta să aibă câteva nopţi mai agitate, iar din cauza oboselii s-ar putea ca nici ziua să nu fie în apele lui.

Situaţia aceasta mai puţin plăcută va ţine până ce copilul va reuşi să se adapteze. Dacă după una-două săptămâni – în care aţi fost consecvenţi – munca voastră nu dă roade, înseamnă că planul de atac nu este foarte bun şi trebuie schimbat.

Cel mai bine ar fi să iniţiaţi aceste schimbări în weekend sau în vacanţe, pentru că şi somnul vostru va avea de suferit.

Trucuri de… adormit singur

  • Schimbarea trebuie să aibă loc treptat. Copilul nu poate adormi fără tine, aşa că este cazul să-l dezveţi un pic câte un pic – încearcă să instalezi un nou ritual de culcare, mângâie-l înainte de a-l pune în pătuţ, citeşte-i o poveste. În primele zile stai lângă patul lui, apoi tot mai departe. Dacă este nevoie, lasă-i veioza aprinsă.
  • Fii consecventă. Este foarte posibil ca prichindelul să plângă zdravăn când se vede singur la el în pat. Du-te la el, dar nu-l lua în braţe. Se poate duce şi tati sau chiar buni – nici ei să nu-l ia în braţe! Interacţionează cât mai puţin cu el în faza aceasta: nu te juca cu el, întinde-l în pat, înveleşte-l şi ieşi din cameră chiar dacă încă mai plânge. Revii peste câteva minute şi tot aşa până se linişteşte – în felul acesta îl asiguri că nu este singur şi că se află în siguranţă.
  • Face nani cu jucăria preferată. Dă-i un ursuleţ sau o altă jucărie pe care o iubeşte pentru a dormi cu ea. Poate că ar fi bine ca jucăria respectivă să stea cu voi în pat câteva zile înainte de marea schimbare. Sau poate îi laşi o bluză de a ta pentru a-ţi simţi mirosul. În nici un caz nu-l lăsa să adoarmă cu biberonul cu lapte sau suc – nu numai că se poate îneca, dar are şi mari şanse să dezvolte carii dentare. Mai mult, dacă se trezeşte peste noapte, va dori iar o porţie de lapte.

 

In this article

Join the Conversation