Cum iti alegi ginecologul?

1131 0

Iata un minighid despre cum iti poti alege cel mai bun doctor care sa-ti supravegheze sarcina.

E important sa fii supravegheata?

Urmarirea sarcinii pe toata perioada de catre un medic specialist are nenumarate avantaje privind depistarea precoce si tratarea anumitor boli asociate sarcinii, care pot afecta fie mama, fie copilul.

De o importanta vitala, in acest sens, sunt investigatiile ecografice, care impreuna cu altele pot exclude existenta unor malformatii congenitale. Examenul ecografic stabileste o relatie timpurie intre mama si bebelusul ei, vizualizarea copilului din timpul sarcinii fiind un moment foarte emotionant.

Totusi, sarcina trebuie sa fie o perioada foarte frumoasa in viata femeii si nu una plina de stres sau de intrebari fara raspuns. Acest lucru poate fi realizat numai printr-o relatie stransa medic obstetrician-mama.

Urmarind periodic sarcina, mama va ajunge pregatita fizic si emotional la marea intalnire cu bebelusul – nasterea – care va decurge in conditii de incredere si siguranta.”

Doctorii, ca noi toti, de altfel, au diferite experiente personale si profesionale. Cand ai de gand sa apelezi la serviciile unui medic pe o perioada mai lunga de timp, trebuie sa urmaresti sa aiba doua calitati de baza: competenta profesionala si compasiunea fata de tine ca pacienta.

Nu ignora nici faptul ca evaluarea ta initiala va avea un caracter subiectiv, deoarece trebuie sa tii cont de nevoile tale personale si de felul tau de-a fi. Nu te gandi ca vei gasi unul care sa fie in acelasi timp si doctor, si psiholog, dar, pe parcurs, cauta sa stabilesti o relatie bazata pe incredere si compasiune. Doar treci prin cea mai frumoasa perioada a vietii tale, nu?

Cat costa?

Cu toate ca la inceput vei fi tentata sa spui ca
dai oricat, numai sa gasesti cel mai bun specialist, vei vedea cate cheltuieli se aduna in timp cu toate controalele, analizele, ecografiile si dietele mai mult sau mai putin speciale pe care trebuie sa le urmezi.

Nu tot ce este scump e neaparat si bun! Regula se aplica si in cazul ginecologilor. Daca o consultatie costa 100 de lei, nu inseamna ca bebelusului tau deja i s-a facut si masaj in timpul asta!

Cu 50 de lei, poti avea acces la cabinetul particular al unor medici renumiti, care activeaza si in maternitatile de renume. In cazul acestora, avantajul este dublu: te si supravegheaza, si poti naste chiar cu el, ceea ce este si recomandat, pentru ca nimeni nu stie mai multe amanunte despre sarcina ta decat el, nici macar tu!

Daca faceai medicina, era mai usor, dar asa… incearca sa apelezi la alte metode de depistare a competentei profesionale a viitorului tau medic. Cea mai la indemana este clasica „gura a lumii”.

De data asta, e buna si ea la ceva: cu cat mai multe persoane iti vor spune ca „s-au dat pe mana lui” si a fost bine, inseamna ca nu i s-a dus vestea degeaba. Vor mai exista si carcotasi, asa e peste tot, nu poate fi toata lumea multumita de ceva sau de cineva!

Sau fa altfel: intreaba printre colegii de breasla ai doctorului pe care tocmai te pregatesti sa-l alegi. Daca primesti mai multe voturi negative decat pozitive, atunci roaga-i pe acestia sa-ti recomande un altul, mult mai competent.

Conteaza sexul?

Intotdeauna! Chiar si in cazul alegerii medicului ginecolog. Un studiu arata ca majoritatea viitorilor parinti (dar mai ales femeile) opteaza pentru un medic-femeie decat pentru unul barbat, considerand ca partea feminina intelege mai bine situatia si poate manifesta mult mai multa grija si compasiune pentru viitoarea mamica. Noi spunem ca sunt cazuri si cazuri.

Tie nu ti s-a intamplat ca uneori sa te intelegi mai bine cu baietii decat cu fetele? Parerile sunt impartite, iar treaba cu sexul este, de aceasta data, doar o superstitie.

In this article

Join the Conversation