Cum ne pregatim pentru vaccin

3252 0

Schema de vaccinare obligatorie in Romania cuprinde o serie de intepaturi, incepand cu primele ore dupa nastere si continuand apoi la 2, 4, 6 si 12 luni. Urmatorul vaccin obligatoriu se mai face abia pe la 4 anisori.

 Numai daca este sanatos

Daca pentru copiii mai maricei orice intepatura se transforma intr-o adevarata melodrama, pentru cei mici – care nu-si prea dau seama ce se intampla – totul se reduce la cateva scanceli. Parintii nu pot face, asadar, prea multe pentru a-l pregati pe bebelus pentru imunizare.

Trebuie sa tina insa cont de starea sa generala de sanatate. Un copilas bolnavior sau cu imunitatea scazuta va trebui sa mai amane administrarea vaccinului pana cand starea sa de sanatate va fi mai buna.

Distrage-i atentia de la vaccin!

Atunci cand va pregatiti sa mergeti la medic, este bine sa luati cu voi jucaria favorita sau una noua, despre care stiti cu siguranta ca ii va capta atentia.

In felul acesta va fi mai putin atent la ce se petrece si durerea provocata de intepatura va parea mult mai usor de suportat. Daca il mai alaptezi inca, cere-i medicului permisiunea sa faci asta chiar in timpul injectiei. Copilul se va simti mult mai protejat la sanul tau.

Ce faci dupa vaccin

Orice parinte trebuie sa-l intrebe pe medicul pediatru daca se impun anumite masuri speciale dupa vaccinare. Cand este cazul sa-i dam ibuprofen sau paracetamol, daca are sau nu voie sa faca miscare, sa faca baita sau sa consume anumite alimente.

De obicei, vaccinurile din noua generatie nu necesita niciun tratament special ulterior administrarii. Cu toate acestea, o intrebare nu strica.

Cu ochii pe bebe

In ziua vaccinarii este bine sa fii atenta la comportamentul celui mic. Urmareste-i apetitul, somnul, cheful de joaca. Daca te nelinisteste ceva, noteaza-ti si spune-i medicului cand ajungeti la cabinet.

 

In this article

Join the Conversation