Cum păstrezi corect medicamentele

938 0

Colţul cu medicamente al bunicilor noştri se afla în baie sau în bucătărie, ca să poată lua pastilele mai uşor. Dar medicamentele ţinute în condiţii improprii nu numai că îşi pierd proprietăţile, dar pot deveni şi periculoase. Iată cele 5 reguli de aur care trebuie respectate:

1.Păstrează întotdeauna medicamentele în cutia lor originală

Tratarea unei anumite afecţiuni cu un medicament necorespunzător poate avea efecte adverse grave, de aceea este indicat să fie păstrată nu numai cutia originală, dar şi prospectul. Este de asemenea indicat ca acesta să fie recitit înainte de începerea oricărui tratament.

2.Păstrează medicamentele într-un loc întunecos şi răcoros 

Dulapul din baie sau cel din bucătărie NU oferă cele mai bune condiţii de păstrare! Medicamentele trebuie ferite de lumină, căldură şi umezeală.

3.Acordă mare atenţie termenului de valabilitate

Un medicament expirat poate fi dăunător organismului, mai ales dacă a fost depozitat în condiţii necorespunzătoare. În cel mai bun caz, acesta va avea o eficacitate scăzută. Este indicat ca periodic să fie consultat termenul de valabilitate. Pentru mai multă siguranţă e bine să nu păstraţi mai mult de 1 an un medicament în casă.  

4.Ţine cutia de medicamente departe de copii

Cutia cu medicamente trebuie păstrată într-un dulap la înălţime, iar accesul la ea să nu se facă niciodată în prezenţa celui mic. 

5.Mare atenţie la medicamente eliberate pe baza prescripţiei medicale

Acestea trebuie administrate doar cu avizul medicului, întrucât pot avea indicaţii foarte precise privind interacţiunea cu alte tratamente sau contraindicaţii pentru alte afecţiuni. Cel mai bine este să aruncăm aceste medicamente la încheierea tratamentului. 

 

 

In this article

Join the Conversation