Cum poate fi ajutată o persoană care suferă de depresie?

1144 0

Atunci când o persoană apropiată suferă, avem și noi tendința să facem la fel. În unele situații, reușim să-i repunem zâmbetul pe chip și să o scoatem din starea întunecată în care se afundase. În altele, însă, acest lucru este peste putința noastră.

Atunci când vedem că starea de tristețe persistă săptămâni la rând, iar persoana dragă nu mai acordă interes activităților pe care anterior le considera plăcute, începem să ne îngrijorăm și să căutăm tot felul de metode de a o ajuta. Din păcate, acestea sunt principalele simptome ale depresiei – o afecțiune medicală care distruge nenumărate vieți.

Numită și «boala secolului», aceasta afectează un număr din ce în ce mai mare de oameni din întreaga lume, neținând cont de nimic. Femei și bărbați, vârstnici și adolescenți… toți pot îmbrăca haina depresiei, lăsându-i pe cei din jurul lor să trăiască un sentiment de neputință accentuat.

Depresia se poate trata!

În cazul în care o persoană apropiată, mamă sau partener de viață, bunic sau coleg de muncă, manifestă simptomele depresiei, nu trebuie să privim cu nepăsare, ci să o îndrumăm către ajutor de specialitate. Vor exista situații în care ea singură nu va avea energia necesară pentru a ajunge la acesta, iar rolul de ghid către vindecare ne va fi atribuit nouă.

Dar cum depistăm această afecțiune? În primul rând, trebuie să spulberăm gândurile că persoana depresivă are doar «toane proaste» sau «stări de nebunie», că este «slabă» și că toate stările ei sunt doar mofturi. Depresia este o boală în adevăratul sens al cuvântului, și încă una care, netratată la timp, nu doar că produce enorm de multă suferință, ci poate împinge persoana afectată chiar până la suicid.

Care sunt cauzele depresiei? Chiar dacă a fost demonstrat clar faptul că depresia este o boală a creierului, cauzele precise ale acesteia sunt încă cercetate. De cele mai multe ori, la baza acestei afecțiuni stau atât factori genetici, cât și cognitivi și de mediu.

Simptomele depresiei pot varia de la o persoană la alta!

În depresie, simptomele sunt diverse. Principalele două, în funcție de care se pune și diagnosticul, sunt cele menționate mai sus: stare de tristețe, însoțită de pierderea plăcerii pentru aproape toate activitățile, ce se manifestă pe o perioadă mai mare de 2 săptămâni. Pe lângă acestea, o persoană depresivă mai poate manifesta:

 • scăderea energiei și insomnii;
 • dificultăți de concentrare sau în luarea de decizii;
 • creșterea sau scăderea poftei de mâncare;
 • preocupări excesive referitoare la sănătatea fizică;
 • sentimentul de inutilitate și/sau incurabilitate;
 • halucinații, idei delirante de vinovăție sau idei suicidare.

Depistarea simptomelor este prima mână de ajutor oferită persoanei depresive. Această etapă este cea care poate îndruma către ajutor de specialitate, tratamentul depresiei necesitând a fi planificat în funcție de nevoile individuale ale bolnavului. Acest lucru înseamnă că, în cazul unor pacienți ce suferă de forme ușoare de depresie este ideală doar psihoterapia, iar în situațiile mai grave, aceasta trebuie îmbinată într-un mod echilibrat cu tratamentul medicamentos.

În tratamentul depresiei un rol important îl au cei apropiați bolnavului!

Vindecarea depresiei nu este o sarcină ușoară, de aceea trebuie lăsată în grija specialiștilor. Acest lucru nu înseamnă însă că personale apropiate bolnavului trebuie să stea la distanță.

Psihoterapia și tratamentul medicamentos vor conduce mai rapid la rezultatele scontate dacă familia și prietenii acestuia îi vor fi alături pe toată durata tratamentului, îl vor sprijini și îl vor înțelege.

Se recomandă ca persoanele apropiate să:

 • manifeste o atitudine susținătoare, caldă și prietenoasă;
 • trateze cu răbdare și înțelegere situația;
 • nu minimizeze problema sau să-i nege existența;
 • întreprindă alături de bolnav activități care fac plăcere ambelor părți;
 • nu critice sau să judece bolnavul;
 • nu aducă în prezent evenimente traumatizante sau generatoare de stres;
 • accepte realitatea și să nu uite să aibă grijă și de sănătatea lor.

De asemenea, se recomandă evitarea frazelor de genul: «totul ține de voința ta», «cu timpul o să treacă, o să-ți fie mai bine», «dacă ai avea o boală gravă atunci ar fi fost de înțeles» sau «nu duci lipsă de nimic, de ce te plângi?». Acestea nu doar că vor accentua izolarea și suferința persoanei depresive, ci pot agrava boala.

Polaris Medical – locul unde depresia poate fi vindecată

Atât depresivul, cât și familia acestuia, se întreabă adesea cât durează această afecțiune medicală. De regulă, un episod depresiv poate dura 6 luni. Cu un tratament adecvat, durata poate fi semnificativ diminuată la 3 luni, putându-se observa o ameliorare chiar în prima lună de la depistarea bolii.

În cadrul spitalului de recuperare Polaris Medical, depresia poate fi tratată. Abordarea multidisciplinară, complexă, alături de echipa medicală dedicată, dotările de ultimă generație și cadrul natural, de o frumusețe aparte, în care este situat spitalul, au fiecare un rol important în procesul de vindecare.

S-a constatat faptul că cele mai bune rezultate în acest sens se obțin prin îmbinarea armonioasă a tratamentului medicamentos cu cel psihologic. Dacă, în tratarea depresiei este inclus și suportul persoanelor apropiate bolnavului, atunci acesta are toate șansele să câștige lupta și să privească iar viața cu optimism.

sursa: AdMarks

sursa foto: shutterstock

In this article