Cum previi răceala la copii. 3 aspecte cu adevărat utile pentru părinți, în sezonul rece

4095 0

Părinții trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a-și proteja copii de răceli iarna, însă cu puțină grijă, afecțiunile de sezon pot fi evitate.

În sezonul rece, una dintre cele mai mari provocări când vine vorba despre sănătatea celor mici este prevenirea răcelilor și a tuturor neplăcerilor care o însoțesc. Copiii sunt mult mai vulnerabili în fața virusurilor, însă, dacă avem grijă la câteva aspecte esențiale, putem să preveni bronșita, amigdalita, gripa și o mulțime de alte afecțiuni specifice sezonului rece. Iată câteva aspecte de care toți părinții ar trebui să țină cont:

  1. Imunitatea copilului se construiește în timp

Primul lucru de care părinții trebuie să țină cont este faptul că imunitatea nu se construiește în câteva zile. Este suficient să parcurgem un asemenea articol complet despre imunitatea copiilor, despre funcționarea sistemului imunitar și despre factorii de care depinde puterea lui, ca să ne convingem că nu putem aborda acest aspect într-o manieră simplă și rapidă.

Aflați din articol care sunt remediile naturale care le pot întări sistemul imunitar prichindeilor noștri.  

Pentru ca micuții să poată contracara cu succes virusurile au nevoie de o imunitate puternică și obiceiuri sănătoase din primul an de viață. Totodată, după cum scriu și specialiștii, puterea sistemului imunitar nu depinde doar de vitamine și minerale, nutrienți a căror importanță o cunosc, desigur, toți părinții, ci și de o mulțime de alte aspecte ce țin de mediu și stil de viață. Foarte importantă este și activitatea fizică, de exemplu, un factor care este deseori ignorat, mai ales când temperaturile de afară scad sub 0 grade.

  1. Protecția în exces dăunează mai mult decât ajută

Pentru a face față cu brio agenților patogeni – virusuri, bacterii – copiii trebuie să își antreneze anticorpii. Printr-o protecție în exces din partea părinților, acest lucru e aproape imposibil. Chiar dacă sunt -10, – 20 de grade afară, copiii trebuie să facă plimbări în aer liber zilnic, să facă mișcare (atât cât e posibil când e frig afară) și să nu fie îmbrăcați în exces.

Mai mult decât atât, protecția părinților ajunge până la crearea unor condiții nu doar inadecvate, dar chiar și periculoase, în casă și în camera copilului. Aerul din camera în care copilul doarme trebuie să fie proaspăt și curat, iar umiditatea din încăpere ar trebui să fie cuprinsă între 30 și 60%. Aceste aspecte pot fi reglate foarte ușor prin aerisirea camerelor, indiferent de temperatura de afară. Totodată, în camera copilului nu trebuie să fie prea cald. Temperatura potrivită în casă în timpul iernii este de 22 de grade Celsius.

  1. Somnul, crucial pentru sistemul imunitar. Cât ar trebui să doarmă un copil

Un alt factor adesea neglijat și uitat de majoritatea ghidurilor cu privire la întărirea imunității este reprezentat de odihnă. Atât pentru adulți, cât și pentru copii, odihna și somnul sunt cruciale pentru buna funcționarea a organismului și pentru capacitatea lui de a anihila virusurile și bacteriile. Ce e și mai interesant este faptul că mulți părinți nu știu cât ar trebui să doarmă, de fapt, un copil.

Numărul orelor de somn necesare depinde, în primul rând, de vârstă. Astfel, copii între 4 și 12 luni au nevoie între 12 și 18 ore de somn pe zi, cei între 1 și 2 ani între 11 și 14 ore de somn pe zi, cei între 3 și 5 ani de între 10-13 ore, cei între 6 și 12 ani au nevoie de 9-12 ore, iar cei între 13 și 18 ani de 8-10 ore.

Dacă vei ține cont de acești factori, cu siguranță vei reuși să-ți ferești copilul de răceli în fiecare iarnă de acum încolo.  

 

Sursa foto: Elena Vasilchenko/Shutterstock

In this article