Cum procedezi in caz de inec la bebelusi

1173 0

Pentru a nu te pierde cu firea în aceste momente de criză şi pentru a acţiona rapid şi corect, iată prezentate două situaţii de înec la bebelusi şi cum trebuie să procedezi în fiecare dintre ele. 

Când nu trebuie să intervii în caz de înec la bebeluşi

Copilul începe să tuşească şi să plângă. Nu te repezi să-l iei în braţe şi să-l scuturi. Lasă-l câteva clipe să tuşească, pentru că prin tuse elimină bucăţica de mâncare ce a greşit drumul spre burtica lui. 

Nu-l bate pe spate atunci când stă în funduleţ sau la tine în braţe în poziţie verticală. Nu vei face decât să ajuţi mâncarea să se ducă şi mai jos pe drumul greşit.

Când trebuie să intervii IMEDIAT

În momentul în care micuţul nu plânge, nu tuşeşte şi nici nu respiră, înseamnă că are căile respiratorii blocate, moment în care este absolut necesar să intervii. Ţine minte că trebuie să fii calmă.

PASUL 1 Uită-te în guriţa lui pentru a căuta respectivul obiect care îi blochează respiraţia. Dacă îl vezi, încearcă să-l scoţi cu degetul mic. Nu introduce în guriţa micuţului mai multe degete şi nici nu le introduce "preventiv" dacă nu observi nimic.

PASUL 2 Dacă micuţul nu îşi revine, întinde-l cu faţa în jos, sprijinit de braţul tău sau pe coapsa ta, susţinându-i în acelaşi timp capul. Bate-l ferm, de cinci ori pe spate, între omoplaţi, cu podul palmei.

PASUL 3 Dacă nici după acestea nu îşi revine, întoarce-l cu faţa în sus, menţinându-i capul uşor dat pe spate, puneţi arătătorul şi degetul mijlociu imediat sub stern (capul pieptului) şi apasă ferm de cinci ori.

PASUL 4 Când niciul dintre paşii de mai sus nu a avut efect, copilul nereuşind să respire sau devine inconştient, sună la 112 şi începe respiraţia artificială. Prinde limba şi maxilarul micuţului cu o mână, pentru a-i ţine gura larg deschisă, iar cu cealaltă ţine-i capul orientat spre spate. Acoperă complet cu buzele gura şi nasul bebeluşului, expirându-i puternic aer încât să i se umfle pieptul. dacă aerul nu intră în plămânii  micuţului, înseamnă că are căile aeriene încă blocate, moment în care vei reîncepe să aplici paşii 2 şi 3, până în momentul în care vin ajutoarele sau îşi revine micuţul.

In this article

Join the Conversation