Cum protejezi copilul iarna

713 0

Pielea sensibila a celor mici trebuie protejata printr-o imbracaminte corespunzatoare si cu ajutorul unor produse de ingrijire adaptate.

Iata, in cele ce urmeaza, zece sfaturi folositoare, pentru ca micutii sa sufere cat mai putin cand mercurul scade in termometre.

Nu-l lasa sa transpire

Imbracamintea trebuie aleasa in asa fel incat copilul sa nu fie nici prea infofolit, dar nici prea „dezbracat”. Ideea principala este ca micutul sa nu transpire in exces, ceea ce poate duce rapid la racirea organismului. Atentie deosebita la maini si picioare, care se racesc primele.

Acopera-i capul, urechile, gatul

Aproape o treime din caldura organismului se pierde prin cap si gat, iar urechiusele sunt sensibile la muscatura gerului. Ai grija, deci, ca odorul tau sa aiba capul, urechile si gatul bine protejate.

Fularul pe nasuc doar sub zero grade

De cum scad temperaturile, parintii se grabesc sa acopere nasucul celor mici cu un fular. Acoperirea nasucului se justifica numai daca temperaturile scad serios sub zero grade C.

Buzele – sensibilitate maxima

Buzele celor mici sunt tinte privilegiate ale frigului: sunt fragile, se usuca usor si se crapa. La copiii peste 3 ani, buzele pot fi protejate cu strugurel sau cu o crema hidratanta.

Atentie la ultraviolete

Excursiile la munte, iarna, nimic mai frumos – dar atentie la ultraviolete. O fi el soare cu dinti, dar razele sale, reflectate de zapada, pot provoca arsuri ale pielii. Aseaza-i micutului, peste caciulita, o cascheta cu cozoroc, menita sa-i umbreasca fata si ochisorii.

Copiii cu varste intre 3 si 7 ani e bine sa se joace afara sub supravegherea parintilor, si sa fie insotiti de un adult cand se duc la sanius sau la schi.

In caz de fractura, parintele trebuie sa fie in stare sa acorde primul ajutor, pana la sosirea ambulantei. Se imobilizeaza membrul fracturat cu o scandurica sau orice alt obiect rigid, in pozitia care ii provoaca cea mai mica durere copilului – pozitia antalgica, pe care micutul si-o alege, instinctiv, singur.

Curata locul de joaca

„Paza buna trece primejdia rea”: Alege-i deci locul de joaca lipsit de portiuni inghetate, pe care poate aluneca, fara bolovani sau ramuri mari camuflate in zapada; partiile de sanius trebuie sa fie netede si lipsite de obstacole.

Invata-l sa se fereasca de umezeala

Cand e cazul, obisnuieste-l sa anunte daca are hainutele ude – in special sosetele, ghetutele sau manusile. Umiditatea e mediul propice pentru degeraturi – la primele semne alarmante (piele alb-albastrie), mergi de urgenta la doctor.

O supa fierbinte pentru hidratare

Da-i energia necesara dupa plimbarea sau joaca pe ger: o gustare, o cacao fierbinte, o supa. La intoarcere acasa, laptele fiert, ceaiul, alimentele lichide si semilichide il hidrateaza si il incalzesc.

Alarma la primele semne

Parintii trebuie sa ia masuri la primele semne, daca micutul sufera din cauza frigului. Temperaturile de peste 38 de grade C reprezinta un semnal de alarma care denota aparitia unei boli. Copilul trebuie dus imediat la medic.

In this article

Join the Conversation