Cum recunosti autismul?

2567 0

Primele simptome apar, de regula, inaintea varstei de 3 ani.

Diagnosticarea Autismului

De multe ori, anormalitatile comportamentale sunt observabile de la cele mai fragede varste. Totusi, intr-un mic numar de cazuri exista o perioada de dezvoltare normala urmata de o regresie si de manifestarea simptomelor autiste.

In general, simptomele se schimba odata cu dezvoltarea si se pot imbunatati considerabil. Un mic segment de indivizi manifesta o inrautatire in timp a comportamentului ritualistic-repetitiv.

Un copil cu Autism va manifesta cel putin cateva din urmatoarele:

 • Vorbire redusa si limbaj sarac
 • Jocuri inadecvate, de exemplu copilul ar putea sa invarta incontinuu rotile unei masini de jucarie in loc sa o impinga sau ar putea sa alinieze jucariile ori alte obiecte
 • Dificultati in a interactiona cu altii
 • Contact vizual redus
 • Ar putea sa mearga pe varfuri
 • Ar putea sa-si agite mainile
 • Tendinta de a se concentra asupra unor preocupari putine si ciudate
 • Nu pune intrebari ca alti copii
 • Esecul de a le arata altora obiecte
 • Esecul de a se orienta cand este strigat pe nume
 • Esecul de a se angaja in joc reciproc
 • Esecul de a copia miscarile altora
 • Ar putea sa nu se foloseasca de aratatul cu degetul atunci cand vrea sa directioneze atentia cuiva
 • Ar putea sa se impotriveasca atingerilor sociale precum imbratisarile.

Deocamdata, nu exista un tratament biomedical al Autismului. Dintre toate terapiile existente, ABA (Applied Behavior Analysis – Analiza aplicata a comportamentului) a atras cea mai multa atentie. Este un program de invatare care lucreaza sistematic la inlaturarea „trasaturilor” Autismului pana cand copilul nu mai indeplineste conditiile necesare pentru a se considera ca are aceasta afectiune.

Sistemul este foarte intensiv, dar s-a dovedit a avea extrem de mult succes in aproape toate cazurile de Autism. Sistemul de invatare ABA divide orice sarcina in sarcini mai mici si pune un accent foarte mare pe rasplatirea copilului atunci cand lucreaza bine.

Nu exista nici o pedeapsa fizica in tot sistemul. Terapia incepe intr-o structura foarte rigida, dar in mod gradat ia forma unui mediu tipic de scoala. Cei care cunosc putin sau nimic despre ABA pot spune ca este prea rigida sau ca transforma copilul intr-un robot prin invatarea rutiniera.

Acest lucru ar parea sa fie adevarat la inceput, dar pe masura ce copilul invata sa invete, progreseaza pana la un punct in care isi poate insoti colegii normali in stilul de invatare. Cei mai multi copii care persevereaza cu programul timp de doi pana la trei ani pot sa isi canalizeze cu succes copiii catre normalitate.

Expertii sugereaza parintilor sa lucreze cu micutii, cel putin la inceput. Copilul va avea incredere in voi si va intelege ca incercati sa il ajutati. Aveti nevoie de energie infinita, sa fiti animat si sa va placa cu adevarat sa va invatati copilul.

Daca ambii parinti se ocupa pe rand, sarcina este, bineinteles, mult mai usoara. Mai tarziu, il puteti duce la un terapeut sau doi pentru a va ajuta, pentru ca nu veti putea sa mentineti un nivel ridicat de energie pentru prea mult timp.

Atunci cand munca initiala este facuta chiar de dumneavoastra, avantajul este ca va veti da seama daca un terapeut este bun atunci cand il veti vedea si veti putea sa ii scoateti din discutie pe aceia care au o valoare redusa pentru copilul dumneavoastra.

Mai multe informatii gasesti pe: www.autism.ro

In this article

Join the Conversation