Cum sa ai grija de un bolnav de gripa?

721 0

Se tot spune in avertizarile anti-gripa sa eviti locurile aglomerate. Dar ce te faci cand virusul exista chiar la tine in casa? Cand sotul, copilul, un parinte sau persoana cu care locuiesti s-au imbolnavit? Poti sa ai grija de ei si, in acelasi timp, sa te protejezi si pe tine? Da, poti. Este insa dificil, pentru ca virusul gripal – fie el sezonier sau H1N1 – se transmite foarte usor.

Daca atingi un obiect infectat (o clanta, telefonul, un vas) si apoi iti atingi fata, te vei imbolnavi si tu. De aceea, mare prudenta! Primul pas este sa te vaccinezi, dar, cum nu exista garantia ca vaccinul te apara 100% de boala, trebuie sa tii virusii departe de tine si sa-ti cresti rezistenta organismului la infectii. Iata cum:

1. Spala, spala, spala mainile!

Spala-te pe maini imediat ce ai atins un obiect care a fost in mana persoanei bolnave. Freaca-ti mainile cu sapun si apa calda, timp de 20 de secunde, si clateste bine. Sapunurile antibacteriene nu ofera mai multa protectie decat sapunul obisnuit. In camera bolnavului, e bine sa exista langa usa o sticluta cu gel antibacterian pentru maini, pe care sa-l foloseasca ori de cate ori iese din camera.

2. Nu-ti atinge fata

Suna simplu, dar in practica este foarte greu, pentru ca e un gest necontrolat, caruia am fost obisnuiti sa nu-i acordam importanta. Un adult isi atinge fata cam de 15 ori pe ora, iar un copil, de 81 de ori. Si, daca virusii ajung pe fata ta, e doar o chestiune de timp pana cand vor ajunge si in tractul respirator. Incearca sa constientizezi cat de periculos e sa-ti atingi fata si fa asta numai in baie, dupa ce te-ai spalat pe maini.

3. Stai departe!

E recomandat sa pastrezi o distanta de minim 1,82 metri fata de persoanele bolnave. Daca chiar trebuie sa te apropii de cineva care e bolnav, poarta masca si aminteste-i sa nu stranute sau sa tuseasca in fata ta, ci intr-o parte, intr-o batista de unica folosinta sau in maneca hainei.

Citeste continuarea articolului AICI

In this article

Join the Conversation