Cum sa iti educi copilul prin joc

974 0

0-1 ani

Pentru a stimula creativitatea bebelusului poti incerca jocuri bazate pe dexteritate. Intinde pe jos o foaie de hartie de dimensiuni mari (A3) si pune la dispozitia bebelusului creioane sau acuarela si lasa-l sa deseneze sau desenati impreuna.

Un alt joc recomandat este cel in care se utilizeaza hartia pentru a construi, impreuna cu bebelusul tau, diverse forme. Este o modalitate prin care el invata ca obiectele au aspect variat.

Pentru a-i starni curiozitatea, dar si pentru a stimula conversatia, incearca sa-l inveti pe bebelus sa iti arate cu degetul diverse obiecte pe care tu sa i le numesti. Inverseaza, dupa un timp, rolurile si intreab-l tu pe copil numele diverselor obiecte. Poti juca un astfel de joc in masina, cat copilul se uita pe geam.

Schimbarea culorilor si denumirile lor pot fi invatate simplu. Atunci cand iesi la plimbare cu micutul/a tau/ta da-i o bucata de celofan colorat si pune-l sa observe cum lucrurile capata culori diferite, uitandu-se prin celofan.

Poti sa ii dezvolti copilului ritmul si talentul muzical printr-un joc care presupune cateva vase de bucatarie, cutii, linguri sau alte obiecte care scot diverse sunete. Bate ritmul impreuna cu bebelusul tau si arata-i ca sunetele sunt diferite.

Pentru a dezvolta copilului simtul orientarii si a miscarii in diverse spatii inchise, improvizeaza un tunel utilizand scaune si cateva cearsafuri. Creeaza un labirint prin care micutul/a sa treaca si incearca sa-i motivezi activitatea folosindu-te de diverse ,,momeli”, cum ar fi o jucarie care sa astepte copilul la capatul drumului.

Este perioada in care copilul poate sa invete alfabetul, cifrele si isi dezvolta coordonarea si vizualizarea in spatiu. Realizarea unui puzzle este un bun exercitiu pentru a-si devolta orientarea spatiala, dar si imaginatia, vazand cum o imagine se compune treptat din bucati.

Achizitioneaza diverse carti pe teme diferite, mici enciclopedii si starneste-i curiozitatea de a citi, de afla lucruri noi. Fiecare saptamana poate avea o tema diferita care poate fi insotita si de puneri in practica. Spre exemplu, daca invata despre sistemul nostru solar, poti duce copilul in vizita la Observatorul Astronomic. De asemenea, poti sa incepi sa-l inveti si o noua limba, astfel, in momentul in care ii vorbesti de un anumit lucru, spune-i si denumirea din engleza.

Pentru a-l ajuta sa diferentieze marimea, culoarea, textura, poti sa cumperi, spre exemplu, ursuleti diferiti si sa pui copilul sa ii aranjeze tinand cont de dimensiunea lor, de cat de pufosi sau haiosi sunt.

Alfabetul se invata usor daca micutul/a asociaza literele cu imaginea, asa ca poti, spre exemplu, sa pregatesti niste prajituri in forma literelor alfabetului pe care copilul sa le recunoasca. O alta idee ar putea fi sa creezi un panou cu imagini ale unor obiecte, fiinte ale caror nume sa inceapa cu o anumita litera. Jocul presupune ca cel/cea mic/mica sa recunoasca fiecare imagine si sa o asocieze cu o anumita litera, iar la finalul jocului poti sa ii oferi si un premiu.

Gatitul este o metoda amuzanta si usoara prin care copilul poate invata numerele. Alege o reteta usoara pe care sa o pregatesti impreuna cu cel/cea mic/mica si arata-i cat pui din fiecare ingredient. Tot pentru a invata numerele, poti apela la diverse jocuri de zaruri cum ar fi ,,Piticot” sau Monopoly.

In this article

Join the Conversation