Cum sa te protejezi cand mergi cu transportul in comun

897 0

Tusea, strănutul sau actul vorbirii în public a unei persoane deja infectate sunt cele mai frecvente cauze de răspândire a viruşilor.

 
Temperaturile scăzute din sezonul rece ne obligă deseori să folosim mijloacele de transport în comun şi să stăm mult timp în spaţii închise. Acest lucru este riscant din punct de vedere epidemiologic, deoarece aerul este un mediu rapid de difuzare a infecţiilor. Principalele boli la care ne expunem pe cale aeriană sunt cele eruptive (rubeolă, varicelă, rujeolă), dar şi cele precum gripa, guturaiul, tusea, pneumonia, fiind suficientă o singură persoană infectată pentru a da virusul mai departe în mulţime.
 
Citeşte pe romanialibera.ro şi Top 3 cele mai apreciate SPITALE din România 
 
Aerul – transmiţător al infecţiilor
 
„Infecţiile se realizează prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. Dintre mediile de circulaţie a microbilor, ­aerul este unul preferat, pentru că particulele de praf sau salivă au posibilitatea de a contamina persoane dintr-o rază de apropiere de 1,2-2 metri, cu o rezistenţă de până la ­30-40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnăvire devine direct proporţional cu distanţa la care ne aflăm de bolnav şi de durata contactului”, avertizează dr. Teofil Roşu, medic specialist Boli Interne la Centrul Medical Focus.
 
Principalele boli care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsivă, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Acestea iau contact cu organismul prin nas, faringe şi aparatul respirator.
 
 
Cum prevenim bolile aerogene
 
„Prevenirea bolilor aerogene se face prin evitarea aglo­me­raţiilor, respectarea recomandărilor de vaccinare, utilizarea batistelor de unică folosinţă, evitarea contactului cu bolnavii şi evitarea spaţiilor închise. Totodată, trebuie aerisite în mod repetat încăperile locuite, indiferent de anotimp, pentru ca aerul curat să ia locul celui încărcat cu microbi“, este sfatul dr. Teofil Roşu.
 
Pe lângă prevenire, creşterea rezistenţei organismului faţă de agenţii patogeni se face prin igiena riguroasă, sport, evitarea stresului, ore suficiente de somn, şi prin rezolvarea la timp a unor focare de infecţie din organism, cum ar fi: carii dentare, amigdalite cronice, infecţii cronice ale rinichilor. De asemenea, în momentul contractării bolii sunt indicate izolarea la domiciliu sau la spital şi respectarea recomandărilor medicului. Astfel se va grăbi perioada de recuperare, iar riscul de a răspândi virusul va fi diminuat.  
 
Citeşte pe romanialibera.ro care sunt simptomele celor mai frecvente boli contagioase.

In this article

Join the Conversation