Cum să scapi eficient de păduchi și de ouăle acestora

45251 0

Nu este exclus ca, într-o zi, să-l vezi pe micuţul tău intrat în colectivitate scărpinându-se insistent în cap, să descoperi că are iritaţii pe scalp de la scărpinat şi, mai rău, când studiezi cu atenţie, să observi nişte puncte gri sau mai deschise la culoare lipite de firele de păr.

Portretul păduchelui de cap

Păduchii de cap sunt insecte de mici dimensiuni (cca. 3-4 mm), care se hrănesc cu sânge şi trăiesc printre firele de păr – unica lor gazdă este capul uman, având nevoie de sânge uman pentru a supravieţui. Au trei perechi de picioare cu ajutorul cărora se prind de firele de păr. Femela depune 200-300 de ouă în timpul vieţii, din care păduchii ies după o săptămână.

Igiena impotriva bolilor frecvente de colectivitate

Când se hrănesc, păduchii injectează salivă în pielea capului ceea ce determină mâncărimi şi iritaţii severe, acesta fiind un semnal de alarmă cu privire la apariţia pediculozei capului.

Ouăle de păduchi poartă numele de lindini şi arată ca nişte puncte gri – maronii, care devin albe după ieşirea insectei. Sunt depuse foarte aproape de rădăcina părului şi se lipesc de firul de păr. Nu le poţi confunda cu mătreaţa, deoarece aceasta se duce de pe scalp, în timp ce acestea sunt bine lipite de fir. Zonele preferate de aceşti paraziţi, sunt ceafa şi spatele urechilor, unde mâncărimile devin şi mai puternice.

Oxiurii – mici, dar rai

Pe lângă faptul că infestarea cu păduchi de cap poate duce la apariţia unor reacţii alergice, mâncărimea puternică determinată de muşcătură şi scărpinarea excesivă pot duce la suprainfectarea zonei şi la apariţia unor eczeme.

IMPORTANT Păduchii nu zboară, nu sar, nu se iau de la animalele de companie. Dar, se transmit în colectivităţi, în timpul jocului dintre copii care presupune apropiere fizică, de pe căciuli, haine, panglici purtate de persoane infestate cu păduchi de cap, prin intermediul prosopului, al pieptenului, al feţei de pernă etc. De aceea, nu este indicată împrumutarea pieptenului, a căciulii, a prosoapelor şi, în caz de infestare, este nevoie de schimbarea imediată şi spălarea lenjeriei de pat şi a prosoapelor.

Din fericire, tratamentul este simplu: foloseşte şampon împotriva păduchilor de cap, care îi asfixiază şi deshidratează, combinat cu pieptenele mărunt contra păduchilor. Tratamentul nu este însă recomandat copiilor sub doi ani, iar în cazul acestora, îndepărtarea se face cu mâna sau cu pieptenele anti-păduchi.

 

 

Sursa foto: pexels

In this article

Join the Conversation