Cum si ce aud micutii

823 0

 

 

ÎNCEPUTUL 
Bebeluşul tău este un geniu în devenire! Înauntrul cutiei sale craniene, creierul se împarte în lobi, iar porţiunea ce conţine nervii se dezvoltă şi apar din ce în ce mai multe cute care formează acele încreţituri denumite circumvoluţiuni. Toţi neuronii de care va avea vreodată nevoie copilul tău vor fi la locul lor până la sfârşitul acestei luni, deşi conexiunile dintre nervi se vor dezvolta de-abia în câţiva ani. Se întâmplă anumite lucruri şi în afara cutiei craniene: trăsăturile feţei se conturează din ce în ce mai bine, iar pleoapele şi sprâncenele sunt mai definite. Până la sfârşitul acestei luni bebeluşul va cântări aproximativ 900 de grame şi va măsura aproximativ 23 de cm de la brâu în sus.
 
 
Ce se întâmplă
Auzul micuţului tău este deja surprinzător de bine dezvoltat. Deşi lichidul amniotic are rol de amortizor, multe zgomote ajung totuşi până la uter. Bebeluşul îşi petrece timpul ascultând sunetele din corpul tău – gâlgâituri, bătăile inimii tale – precum şi cele din lumea exterioară. Tresare la zgomotele puternice care se aud în jurul tău – un claxon, o uşă trântită – şi dă din picioruşe ca răspuns la sunete plăcute, în special la cel mai plăcut dintre toate: vocea Mamei.
De acum înainte, dacă partenerul tău se apleacă să aibă o mică discuţie cu burtica ta, i se va răspunde probabil prin câteva lovituri cu piciorul, iar bebeluşul s-ar putea să-şi schimbe poziţia pentru a fi mai aproape de voce! Surprinzător, micuţul învaţă deja care este diferenţa dintre vocea ta şi cea a altor oameni şi se obişnuieşte cu sunetele speciale ale limbii materne.
 
Micul Bach
Dacă alegi o piesă muzicală care îţi place şi o asculţi în fiecare zi în timp ce te relaxezi, până la sfârşitul sarcinii, micuţul tău va fi învăţat deja să se bucure de muzică la fel de mult ca şi tine şi chiar o va recunoaşte după ce se va naşte! Nu poţi face din copilul tău un geniu muzical atât de devreme, dar poţi să-l ajuţi să-şi formeze gusturile muzicale. Muzica are un efect foarte stimulant asupra bebeluşului şi este reconfortant pentru amândoi. Aşadar, este momentul să cânţi şi să vorbeşti cu voce tare cât mai des pe parcursul zilei – obicei la care nu ar trebui să renunţi nici după naştere.

 

 

 
Pentru mai multe articole, intra pe pampers.ro.

In this article

Join the Conversation