Cum trece copilul peste divort?

911 0

De cele mai multe ori, divortul parintilor este extrem de dificil pentru cel mic. Dar si una dintre cele mai dificile etape pentru tine, care, pe langa toate schimbarile prin care vei trece, ca trebui sa-i explici copilului, pe intelesul lui, ce se intampla.

Iata 10 sfaturi care-ti vor fi de mare ajutor.

1. Fii cinstita

Nu lasa copilul sa creada ca „tati e in delegatie” sau ca „totul va fi super!”. Copiii isi dau seama daca parintii incearca sa le ascunda ceva. Au nevoie de raspunsuri pe cat de cinstite se poate si pe intelesul lor.

2. Respecta-i stilul de viata

Incearca sa-l inconjori cu la fel de multa dragoste si atentie ca si pana acum si sa faceti impreuna lucrurile obisnuite. Nu-i schimba rutina, pentru ca acum orice astfel de modificare il va da si mai mult peste cap.

3. Fa copilul sa inteleaga ca nu e vina lui

Toti copiii cred ca sunt responsabili de despartirea parintilor. Iata de ce va trebui sa ii explici ca divortul este o decizie care apartine adultilor si nu are nimic de-a face cu comportamentul celor mici.

Copiii pot avea multe intrebari, sentimente, presupuneri si preocupari legate de divort. Iar multor parinti le vine greu sa-i lamureasca pe loc. Inarmeaza-te cu mult calm si risipeste indoielile copilului.

5. Nu baga copilul la mijloc

Si nici nu-l face sa treaca de partea vreunuia dintre voi. Nu spune nimic rau despre „fostul” in prezenta copilului si nici nu-l pune sa trasnmita mesaje rautacioase tatalui lui. Si asta pentru ca ei trebuie sa-si poata iubi ambii parinti.

6. Spune-i celui mic ca e firesc sa vrea ca parintii sa se impace

Copiii se pot simti rusinati de aceasta dorinta foarte fireasca. Va trebui sa-i explici micutului tau ca, odata divortati, este foarte putin probabil ca mamici si cu tati sa se impace, dar ca e normal ca el sa-si doreasca sa-i vada din nou impreuna.

7. Explica-i ca nu-i va lipsi nimic

Multi copii sut preocupati de ideea ca, daca parintii lor vor divorta, nu vor mai avea destula hrana, hainutele si jucariile visate ori un acoperis deasupra capului. Iar tu va trebui sa-i spui ca mami si tati il iubesc in continuare si ca vor avea grija de el ca pana acum.

Acesta este un mod inteligent prin care poti afla care sunt temerile copilului tau si presupunerile lui legate de divort. In acelasi timp, tu vei putea sa-i induci ideea ca si alti copii au trecut prin ce trece el acum.

9. Fa copilul sa inteleaga ca, oricum va reactiona la divort, este OK

Multi copilasi isi ascund sentimentele, tristetea, furia sau confuzia, fiindu-le teama ca ceea ce simy ii va supara mai rau pe parinti. Iata de ce trebuie sa stie ca toate sentimentele lor vor fi acceptate, cu bune si cu rele.

10. Cere ajutor de specialitate

Ti se pare ca cel mic nu a trecut peste momentul divortului? Nu te sfii sa ceri ajutor sau consiliere de specialitate. Nu este absolut nimic rusinos in asta. In plus, prietenii, rudele, orice persoana de care copilul se simte apropiat pot contribui la ameliorarea situatiei.

In this article

Join the Conversation