Cum vorbesti copilului despre divort

885 0

Copiii mai mărișori înțeleg că divorțul înseamnă că părinții nu vor mai fi căsătoriți. Prin urmare, așteaptați-vă să fie curioși legat de schimbările care vor avea loc în viața lor și fiți pregatiți cu răspunsuri pentru întrebările pe care, cu siguranță, le vor avea. Cel mai important este să îi asigurați – amândoi, deoarce divorțul înseamnă că vă despărțiți nu și că renunțați la rolurile de părinți –  că vor fi iubiți și îngrijiți orice s-ar întâmpla.

Fragili și adaptabili în același timp, pentru copii contează foarte mult modul în care li se comunică vestea. Felul în care vorbiți cu ei va influența depășirea acestui moment. De asemenea, este important să păstrați o rutină pentru a atenua sentimentul de schimbare și să nu fiți surprinși dacă vor apărea din parea lui semne de regresiune, de răutate, lipsă de cooperare sau de copil răsfățat.

Mami și tati divorțează. Cum îl anunțați pe copil de divorț

Alegeți bine momentul. Dezvăluiți decizia numai dacă sunteți siguri de ea și evitați momentele nepotrivite: când copilul are teste a doua zi, înainte de o competiție sportivă sau un eveniment școlar la care participă și care pentru el contează mult. Alegeți un moment care permite timp de discuție imediat după ce-l anunțați, pentru a clarfica lucrurile.

Dați vestea împreună. Chiar dacă sunteți certați, hotărâți-vă în prealabil ce îi spuneți copilului și fiți amândoi de față pentru ca acesta să-și păstreze încrederea în amândoi.

Nu complicați lucrurile. Vorbiți în termeni clari, pe care-i poate înțelege. Explicați ce se întâmplă și de existența unui plan. Arătați că este o decizie bună pentru întreaga familie.

Asigurați-l că nu este vina lui. În multe cazuri, copilul se învinovățește pentru divorțul părinților, așa că faceți în așa fel să fie clar că este o decizie a adulților care nu este cauzată de el.

Nu intrați în detalii care nu-l privesc. Nu țineți hârtiile de divorț la vedere, nu discutați de față cu el detalii legate de despărțire. La fel, nu discutați motivele în fața lui, nu vă certați în fața lui și nu vă acuzați reciproc de lucruri neplăcute.

Comunicați și după divorț. Chiar și după aflarea veștii, fiți pregătiți pentru întrebări care pot apărea, chiar și luni mai târziu. Copilul trebuie să știe că poate să vină oricând la voi pentru întrebări.

Nu transformați copilul într-un spion. Nu întrebați copilul despre viața fostului soț, oricât de curioși ați fi.

Puteți merge la ședințe de terapie. Este locul în care copilul poate să găsească niște răspunsuri pe care poate voi nu le puteți oferi.

Foto: Guliver/ Thinkstock

Sursă: BabyCenter.com

Adaptare: Adina Gruia

In this article