De ce apare iritaţia de la scutec?

391 0

Schimbările nivelului pH-ului şi contactul pielii cu scaunele acide sunt principalii vinovaţi. Alte cauze frecvente sunt:

 
Pielea din zona scutecului nu a fost suficient de bine curăţată Pentru că iritaţia este provocată de schimbările nivelului pH-ului pielii produse atunci când scaunele şi urina intră în contact, ar trebui să cureţi cu grijă şi foarte multă atenţie orice urmă de murdărie de pe pielea delicată a copilaşului tău. Foloseşte şerveţele fără alcool sau un prosopel moale şi apă calduţă. Pielea sensibilă trebuie spălată doar cu apă simplă, în timp ce pentru alte tipuri de piele e nevoie şi de un săpun fin. Nu folosi pentru curăţarea pielii prosoape aspre deoarece acestea nu vor face decât să accentueze iritaţia şi să-l necăjească şi mai tare pe cel mic. Deşi majoritatea şerveţelelor pentru bebeluşi comercializate în prezent nu conţin alcool, asigură-te că ai citit eticheta şi că nu foloseşti alte tipuri de serveţele, deoarece alcoolul poate să-l irite şi mai tare pe cel mic.
 
Scutecele nu au fost schimbate suficient de des Studiile au demonstrat că bebeluşii care sunt schimbaţi de scutec de cel puţin opt ori pe zi suferă de iritaţii cauzate de căldură mult mai rar. Schimbarea frecverntă a scutecului este deosebit de important din două motive: 1) expunerea prelungită la umezeală face ca pielea să devină mai sensibilă şi mai predispusă la iritaţii; şi 2) cu cât urina şi sacunele stau mai mult timp laolaltă, cu atât mai mult enzimele din scaun vor dăuna pielii bebeluşului. Scutecele super-absorbante sunt eficiente pentru că nu lasă urina să intre în contact cu pielea şi cu scaunele bebeluşului.
 
Infecţii micotice. Dacă pielea bebeluşului a stat udă prea mult timp, ea devine predispusă la apariţia micozelor – cea mai persistentă iritaţie de la scutec. Un tratament cu antibiotice poate produce diaree, ceea ce poate accentua micoza. Semnele de recunoaştere a acestui tip de iritaţie sunt bubiţele roşii din jurul petelor roşii care există în zona scutecului. S-ar putea ca bebeluşului tău să-i apară pete albe şi în guriţă, iar sânii tăi vor deveni dureroşi în cazul în care îl alăptezi. Roagă-ţi medicul să-i prescrie cât mai repede un tratament antifungic, în cazul în care această afecţiune persistă.
 
Pentru mai multe articole, intra pe pampers.ro.

In this article

Join the Conversation