De ce e bine pentru copilul tau sa mearga descult

3886 0

Picioruşele copilului sunt diferite de ale adulţilor. Sunt mai late în zona degetelor, mai înguste la călcâie, iar arcadele nu sunt definite. Spaţiile dintre oase sunt mari, aşa că sunt mai moi şi maleabile. Nu e de mirare că sunt vulnerabile!

Dar e normal, deoarece micuţul tău se află într-un intens proces de creştere. Până la patru ani, stratul de grăsime din zona arcadei se subţiază, oasele se întăresc, la fel muşchii antrenaţi prin mers.

Umblatul desculţ întăreşte musculatura picioarelor

Pediatrii recomandă să-i lăsăm pe micuţi să umble cât mai mult desculţi, mai ales că pentru ei este mult mai uşor şi mai comod să-şi îmbunătăţească astfel capacităţile motrice. Teoretic, copiii ar trebui să poarte încălţăminte doar când ies din casă – pentru a merge în parc, la grădi, la plimbare etc.

Când ai ocazia, lasă-l să umble desculţ prin iarbă sau prin nisip, dă-i voie să se caţere şi să alerge în voie – toate acestea îi întăresc musculatura picioarelor. La nivelul picioarelor există 200.000 de terminaţii nervoase, iar 70% din informaţia legată de mişcare ajunge la creier prin intermediul acestor nervi. Aşadar, cu cât mai mult merge desculţ, cu atât mai mult creşte capacitatea corpului de a se balansa şi a merge corect.

Din aceleaşi motive ai grijă ca, atunci când îl încalţi, să poarte încălţăminte flexibilă (cea prea strânsă pe gleznă, talpa rigidă sau talonetele îi pot afecta dezvoltarea sănătoasă).

Picioarele… în cifre

Pe parcursul vieţii, picioarele ne poartă, însumat, o distanţă cam de 3- 4 ori în jurul lumii.

Chiar dacă sunt mititele, picioarele micuţului tău sunt formate din 28 de oase, 107 ligamente şi 19 muşchi, la care se adaugă articulaţii şi tendoane ce-i asigură suport şi mobilitate.

 

 

In this article

Join the Conversation