De ce este acidul folic atat de important?

1098 0

In esenta, acidul folic este una dintre vitaminele complexului B. Deoarece ea nu poate fi produsa de organism, aceasta vitamina trebuie luata din diverse alimente.

Femeile ar trebui sa consume zilnic 400 micrograme de acid folic. Daca acest lucru nu este posibil, sunt binevenite si multivitaminele.

La ce ajuta acidul folic?

Aceasta vitamina ajuta la dezvoltarea normala a coloanei vertebrale si a creierul fatului, evitand boli precum anencefalie (absenta cerebelului si a encefalului, asociata cu absenta oaselor plate ale cutiei craniene) sau spina bifida (afectiune congenitala a coloanei vertebrale).

Acidul folic este vitamina care ajuta la inchiderea corecta a tubului neural, oferind posibilitatea dezvoltarii corecte a coloanei vertebrale si a creierului.

Cand trebuie administrat acidul folic?

Tubul neural se inchide la 25-30 de zile de la conceptia bebelusului, ceea ce scoate in evidenta importanta unei sarcini programate si administrarea acidului folic cu cateva luni inainte de conceptie.

Majoritatea viitoarelor mamici nu stiu ca sunt insarcinata pana la sfarsitul primei luni de sarcina sau chiar pana in luna a doua, atunci cand tubul neural este aproape inchis in totalitate. Deci, daca iei acid folic cand esti insarcinata in luna a doua, este prea tarziu.

Doctorii recomanda tuturor femeilor care planuiesc sa ramana insarcinate sau celor care vor sa aibe un copil in viitor sa inceapa sa ia zilnic 400 micrograme de acid folic.

Numeroase studii au scos la iveala o legatura intre nivelurile ridicate de homocisteina (un aminoacid care, in mod normal, se gaseste in cantitati mici in sange din sange dar care, in cantitati mari poate duce la aparitia colesterolului) si bolile de inima.

Conform cercetatorilor, complexul de vitamine B, printre care si acidul folic, nu dau voie organismului sa acumuleze cantitati mari de homocisteina. Medicii recomanda adultilor care au boli de inima, dar si cei care nu au, sa consume zilnic 400 micrograme de acid folic in fiecare zi.

Care sunt alimentele care contin acid folic?

Portocale, suc de rosii si de portocale, capsuni, banane, grapefruit, spanac, asparagus, broccoli.

In this article

Join the Conversation