De ce este recomandata sigilarea dintilor de lapte

2165 0

Pentru a afla mai multe despre sigilarea dinţilor de lapte – ce înseamnă, cum se aplică şi ce contraindicaţii are, am vorbit cu dr. Iuliana Filip, medic stomatog la Laboratorul de Zâmbete, cabinet stomatologic dedicat copiilor, din cadrul centrului Bursuceii Veseli.

Mami.ro Ce este sigilarea dentară?
dr. Iuliana Filip Sigilarea dinţilor este o măsură de prevenţie a apariţiei cariei dentare. Tehnica de sigilare este una simplă şi constă în aplicarea unei substanţe compozite în şanţurile şi fosetele unui molar, premolar definitiv sau temporar, în vederea blocării depunerilor de placă bacteriană ce în final ar putea duce la apariţia cariei dentare (este binecunoscut fiind faptul că la o vârstă fragedă copii nu au dexteritatea necesară îndepărtării resturilor alimentare mod corect de pe suprafaţă dentară).

Mami.ro Ce beneficii are sigilarea dinţilor?
dr. Iuliana Filip Beneficiul major al sigilării dentare este împiedicarea apariţiei cariei dentare şi, odată cu aceasta, a complicaţiilor acesteia (abcese, pierderea dinţilor).

Mami.ro Este o procedur„ dureroasă?
dr. Iuliana Filip Sigilarea nu este o procedura dureroasă, ea constând în periajul dintelui în vederea îndepărtării plăcii bacteriene şi aplicarea în şanţurile şi fosetele dintelui a unei substanţe compozite ce se va polimeriza cu lampa cu ultraviolete. Acest procedeu durează câteva minute. 

Mami.ro Necesită o întreţinere specială?
dr. Iuliana Filip Sigilatul nu necesită o întreţinere specială, în afara faptului că trebuie bine periaţi la fel ca restul dinţilor.

Mami.ro Cât timp se menţine sigilarea dinţilor?
dr. Iuliana Filip Un sigiliu dentar ţine 2-3 chiar şi 5 ani, dar, desigur, trebuie verificat la controlul periodic efectuat de pacient.

Mami.ro Sigilarea dinţilor de lapte are contraindicaţii?
dr. Iuliana Filip Nu se aplică sigiliul pe un dinte cariat. Dinţii trebuie să fie fără leziuni carioase în şanţuri şi fosete, cel mult pot avea urme de demineralizări care se pot îndepărta, apoi se efectuează aşa numita "sigilare lărgită ".

In this article

Join the Conversation