De ce nu este de glumit cu laringita la copii

81206 0

Laringita reprezinta o infectie sau o iritatie a laringelui (partea superioara a traheei, unde se gasesc si coardele vocale). Cel mai frecvent, apare cand un virus infecteaza caile respiratorii superioare. Laringita la copii mici (sub 5 ani) si bebelusi cauza probleme grave de respiratie. Lucrul acesta se intampla deoarece micutii din aceasta categorie de varsta sunt mai predispusi sa faca laringita pentru ca au o rezistenta imunitara redusa, dar sunt si predispusi la edem, ceea ce poate cauza obstructia cailor respiratorii. De aceea, dificultatile in respiratie nu pot fi ignorate si trebuie sa mergi neintarziat la medic.

Simptomele laringitei

Urmatoarele semne arata ca s-au ingustat caile respiratorii si copilul trebuie dus rapid la medic: wheezing (copilul suiera atunci cand respira), muschii pieptului se retrag cand copilul se straduieste sa inspire, pielea ii este palida, este nelinistit sau are o stare de somnolenta, are buzele si unghiile de culoare vinetie. Statisticile arata ca laringita acuta apare cel mai frecvent intre 6 luni si 3 ani.

Primele semne de laringita la copii sunt: micutul este ragusit, vocea ii este slaba si groasa. In unele cazuri, vocea dispare cu totul.

Primele semne pot fi observate dimineata la trezire, cand copilul poate face efort ca sa vorbeasca, iar vocea lui nu va suna normal (aceleasi semne pot sa apara si dupa somnul de dupa-amiaza). Este foarte posibil ca, in timpul noptii, problemele de respiratie sa se agraveze si copilul sa nu poata sa doarma.

Tratamentul de acasa pentru laringita la copii

Un copil care are simptome de laringita fara febra, tremuraturi sau alte probleme respiratorii grave, poate fi de obicei tratat acasa. Tratamentul facut acasa e similar celui folosit in raceli si include odihna si consumul de lichide. Printre recomandarile speciale in caz de laringita la copii se numara: micul bolnav nu are voie sa tipe, sa alerge si sa planga. Poate sa iasa la aer curat, dar nu rece, si trebuie sa consume bauturi calde.

Mergi insa la medic daca micutul are simptomele amintite mai sus – febra, tremura, are greturi sau stari de voma, inghite greu lichide, mancare sau propria saliva, dar si daca este ragusit de mai mult de o saptamana. In laringita cauzata de folosirea excesiva a vocii (tipete), repaosul vocal este obligatoriu. Pentru a grabi recuperarea copilului ai grija ca nimeni sa nu fumeze in preajma micutului, foloseste un umidificator in casa si o solutie salina/ picaturi pentru nasucul bolnavului.

Tratamentul medicului

Medicul iti va prescrie un tratament care va include antitermice (de administrat atunci cand este cazul), sirop care sa-i usureze tusea, solutie salina pentru curatarea nasucului. Nu este exclus sa-i administreze o injectie cu dexametazona, care are efect antiinflamator, si sa-ti recomande cure de aerosoli.

Foarte important: Cand simptomele copilasului tau te ingrijoreaza, nu incerca sa-i aplici un tratament pe baza unor retete anterioare sau dupa ureche. Daca nu este diagnosticata si tratata in timp util, laringita ameninta viata micutului.

De asemenea, raguseala reactiva nu trebuie sa te ingrijoreze dar, daca dupa tratament reapar dificultatile in respiratie, trebuie sa mergi de urgenta la medic.

 

In this article

Join the Conversation