De ce sa stea bebe si pe burtica?

2252 0

Incurajeaza-ti odorul sa incerce aceasta pozitie. Tine-l cu burtica lipita de a ta atunci cand stati in pat, asaza-i o oglinda in fata ca sa-si vada chipul ori stai chiar tu pe jos, fata in fata cu el. Vorbeste-i, zambeste-i, aplauda-l atunci cand reuseste sa-si tina capul, ajuta-l daca-i cade la loc.

De ce pe burtica?
In aceasta pozitie, cel mic invata cum sa-si mentina trunchiul in echilibru, cum sa-si coordoneze mainile si picioarele, dar si cum sa-si sustina capul cat mai mult timp ridicat. Cand sta pe burtica, bebe va exersa ridicarea cu ajutorul bratelor, in care se impinge, va incerca sa se roteasca si, uite-asa, se pregateste pentru mersul de-a busilea. Unii dintre micuti ar putea sa-si piarda echilibrul si sa se roteasca pe spate, intocmai ca o broasca testoasa. Cu rabdare, ajuta-l sa revina la pozitia initiala.

Cand sa incepeti
Studiile arata ca pana si nou-nascutii reusesc sa-si tina capul ridicat pentru o perioada mai lunga sau mai scurta, atunci cand sunt asezati pe burtica. Asteapta totusi pana cand se usuca si cade buricul ca sa previi inflamarea locala din jurul ranii. Cand e treaz si vrei sa incerci aceasta pozitie, asaza-l pe o suprafata neteda, moale, si nu lasa in jurul lui nimic din ce poate sa duca la gura (jucarii, paturici, perne).

Cat de des si cat de mult?
Aici, parerile sunt impartite. Unii specialisti spun ca e suficient sa stea pe burtica de doua ori pe zi, intre cinci si zece minute, pe cand altii considera ca nu trebuie impusa o limita de timp. Fii atenta la semnalele venite din partea bebelusului – cand se va plictisi, va incepe sa se miste si chiar sa planga.

Bebelusii care stau si pe burtica, nu doar pe spate, vor avea un craniu rotund, perfect proportionat.

In this article

Join the Conversation