Deficit de hormoni tiroidieni in sarcina

1351 0

Hormonii produsi de glanda tiroida influenteaza dezvoltarea creierului bebelusului si a sistemului sau nervos, motiv pentru care orice afectiune tiroida a gravidei necesita ingrijiri speciale.

Mamica acopera lipsurile

In primul trimestru de sarcina, necesarul de hormoni tiroidieni ai bebelusului este complet asigurat de catre mamica. Incepand din saptamana 10 de sarcina organismul micutului incepe sa produca astfel de hormoni, dar pentru ca respectiva cantitate este insuficienta, tot tiroida viitoarei mamici trebuie sa asigure volumul necesar.

Ce urmari poate sa aiba deficitul de hormoni tiroidieni

In cazul in care mama sufera de hipotiroidie, bebe este afectat de acesta. Daca tiroida gravidei nu face fata concentratiei de hormoni tiroidieni necesari pe parcursul sarcinii, bebelusul se poate naste cu anomalii congenitale sau cu performante intelectuale scazute (asta daca sarcina este dusa cu bine pana la capat si nu intervine moartea fetala din cauza hipotiroidiei). De aceea, este extrem de important sa te asiguri ca hipotiroidia de care suferi este tratata corect.

Esti viitoare mamica si ai deficit de hormoni tiroidieni?

Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata, nu-ti fie teama sa mergi mai departe cu tratamentul indicat de encocrinolog. Desi exista o serie de medicamente interzise in sarcina, tratamentul pentru hipotiroidie face exceptie de la aceasta regula. Nu-i va face rau bebelusului din burtica, ba dimpotriva. S-ar putea ca medicul tau curant sa mareasca un pic dozele tratamentului.

Desi nu iti va face placere, trebuie sa mergi des la medicul curant ca sa-ti recolteze sange, lucru necesar pentru a urmari daca tratamentul recomandat este suficient sau trebuie marita doza.

Dupa nastere, poti apela la cateva teste de sange care sa indice foarte clar daca cel mic sufera, el insusi, de deficit de hormoni tiroidieni.  Daca analizele ies pozitive, se va incepe un tratament adecvat cat mai curand posibil, stiut fiind faptul ca orice bebelus tratat de hipotiroidie congenitala in prima luna va creste normal.

In cazul in care rezultatele analizelor este negativ, e bine totusi sa se urmareasca semnele care ar putea indica un rezultat eronat. Simptomele unui posibil deficit de hormoni tiroidieni sunt cresterea anormala in greutate, apatia sau pielea rece si umeda.

In this article

Join the Conversation