Degetelul sau suzeta. Care „obicei” este mai putin nociv?

1767 0

Unii dintre bebelusi isi sug degetul inca din timpul vietii intrauterine. Dupa nastere, aceasta nevoie este satisfacuta, partial, de alaptare, dar micutii nu sug doar pentru a se hrani, ci si pentru a se calma, pentru a-si induce singuri somnul sau pur si simplu pentru ca sunt plictisiti.

Suptul este un reflex neconditionat, care ii serveste puiului pentru a se hrani. Dar alaptarea nu reprezinta doar transferul de hrana, ci si interactiunea dintre doua persoane, la fel de importanta din punct de vedere emotional pe cat este din punct de vedere nutritiv. Suptul degetului sau al suzetei sunt nevoi pe care micutul tau le resimte atunci cand ii este frig, cand se simte singur, cand este agitat sau, din contra, somnoros. Sunt moduri in care se consoleaza singurel. Dar ce e mai bun, degetul sau suzeta?

Degetelul – pro si contra

In primele luni de viata, degetul poate fi vazut ca o varianta… naturala a suzetei, mai ales ca, pana la varsta de o luna, e contraindicat sa-i oferi puiului suzeta, pentru a nu cadea in capcana confuziei mamelonului. In plus, medicii dentisti sunt de acord ca, daca puiul renunta la deget inaintea primei aniversari, riscul deformarii arcadei este minim. Dar, odata trecut de un anisor, va fi dificil sa se desparta de ”vechiul lui prieten”, pentru ca se va fi format deja reflexul conditionat. Copilului tau ii va fi greu sa adoarma sau sa se calmeze, daca nu-si baga degetul in gura. Si, fiind la purtator, se va tine de copil, ca scaiul de oaie.

Suzeta – pro si contra

Multi experti considera ca suzeta preintampina sindromul mortii subite la sugar, impiedicand adormirea prea profunda. Dar mamicile o tin pe post bagheta magica. Lacrimi? Ii dai suzeta si – gata! – au disparut. Folosita cu moderatie, numai in timpul somnului, suzeta poate fi o idee salvatoare. In plus, cand vei vrea sa scapi de ea, o iei si o arunci. Spui ca a cazut pe jos si s-a murdarit – deci nu mai poate fi pusa in gurita – sau ca a mancat-o pisica. Puiul se smiorcaie o saptamana-doua si uita de ea. Mai adaugi si o jucarie, cu titlu de mita, si ai scapat.

Tu esti cel mai bun calmant

Orice ai alege, nu uita ca numai tu ai puterea de a alina motivul real al nefericirii puiului tau. Atat suzeta cat si degetelul pot fi sabotori, mascand o nevoie sau o suferinta a odorului tau.

 

 

In this article

Join the Conversation