Depigmentarea pielii copiilor: cauze si simptome

22432 0

Depigmentarea se refera la pierderea partiala sau totala a pigmentului (ce da culoare pielii) si poate fi congenitala (innascuta) sau dobandita. Modificarile de culoare ale pielii sunt, de obicei, asimptomatice si nu trebuie sa ne ingrijoreze, insa, trebuie identificate din timp pentru ca ele pot fi semnul unor boli ale imunitatii sau al unor afectiuni genetice complexe ce pot determina anomalii la nivel scheletic, neurologic sau oftalmologic.

In cazul unor complicatii, este nevoie de investigatii suplimentare si de o urmarire indeaproape a dezvoltarii copilului.

Dr. Ionut Macavei, medic dermatolog in cadrul Spitalului Clinic de Dermato-Venerologie „Prof. Dr. Scarlat Longhin”, a explicat pentru Mami.ro care sunt principalele cauze ale depigmentarii, precizand ca, pentru o analiza incipienta, trebuie facuta diferenta intre doua mari tipuri de depigmentari:

  • Tulburari localizate ale pigmentatiei
  • Depigmentari generalizate

Tulburari localizate ale pigmentatiei

Tulburarile localizate ale pigmentatiei includ:

Maculele hipopigmentate (pete decolorate ale pielii cu dimensiuni intre 2-30mm). Desi aparitia unor astfel de pete in cazul nou-nascutilor sau copiilor, in general, nu are prea mare importanta, ele pot fi insa un indiciu al sclerozei tuberoase Bourneville (boala ereditara in care petele ating un procent de 70-90% din corp).

,,Este necesara cautarea si a altor semne cutanate (adenoame sebacee, angiofibroame, fibroame sublinguale) sau sistemice (convulsii, tumori intracraniene, chisturi renale, pulmonare), precum si un istoric familial amanuntit, si urmarirea in timp, stiut fiind ca aceste macule pot apare cu cativa ani inaintea celorlalte semne de boala. Aceste macule hipopigmentate apar tipic la nastere, au 2mm-3cm diametru, pot fi rotunde, ovalare sau de forma neregulata, si desi pot apare oriunde pe corp regiunea predilecta este trunchiul.

Identificarea lor, mai ales la persoanele cu piele deschisa la culoare, este facilitata de examinarea intr-o incapere intunecoasa cu lampa Wood ce emana o lumina violeta evidentiind zonele hipopigmentate.

Deseori, macula hipopigmentata este confundata cu nevul anemic. Acesta este o afectiune congenitala reprezentata de o zona mai palida fata de restul tegumentului, situata pe trunchi in general, dar care la examinarea cu lampa Wood arata o pigmentare normala, diferenta de culoare fiind atribuita unei vasoconstrictii localizate maximale si nu unui deficit de pigmentare”, afirma Dr. Macavei.

Este o afectiune congenitala, iar Dr. Macavei ne explica: ,, Desi majoritatea copiilor cu hipopigmentatie nevoida sunt sanatosi si se dezvolta normal, unii asociaza anomalii neurologice, de dezvoltare, scheletice, dentare si oftalmice. Sunt necesare investigatii si monitorizare atente, intinderea leziunii putandu-se corela cu severitatea afectarii sistemice (la nivel de ansamblu).”

Hipopigmentarea postinflamatorie poate aparea, asa cum sugereaza si denumirea, dupa orice proces inflamator cutanat. Zonele depigmentate pot fi de dimeniuni diferite sau, dimpotriva, pot fi simetrice si apar in general apar pe locul leziunii inflamatoare initiale, reprezentand practic un semn al vindecarii leziunii.

Vitiligo are cauze necunoscute, asa cum ne lamureste Dr. Ionut Macavei. ,,In principal, cauza este de origine familiala intr-o treime din cazuri, caracterizata prin pierderea totala a pigmentului in zonele afectate, printr-un mecanism autoimun.

Leziunile sunt maculare (plane, nereliefate) si apar in general progresiv cu o distributie caracteristica in jurul ochilor, peribucal, pe organele genitale, coate, maini si picioare. In rare cazuri poate fi afectat si pigmentul ocular, de aici necesitatea unui examen oftalmologic minutios la toti pacientii cu vitiligo”. Vitiligo poate fi asociat, in special, cu alte afectiuni ce tin de imunitate: tiroida, anemie, tulburari de auz.

Depigmentari generalizate

Includ:

  • albinismul
  • vitiligo progresiv.

Albinismul este o afectiune innascuta, rara, cauzata de lipsa melaninei (pigmentul care da coloratura normala a pielii) si prezinta diverse forme: fie parul si pielea sunt complet albe, fie acestea au culoarea normala, iar ochii sunt lipsiti de pigment. In general, cei ce sufera de albinism sunt foarte sensibili la lumina.

Vitiligo progresiv, intocmai ca si albinismul, poate avea diverse cauze conform explicatiilor Dr. Macavei: ,,Hipopigmentatia pielii si parului asociata sindromului Menke datorita unei anomalii in metabolismul cuprului, sindromul deletiei (tip de mutatie genetica caracterizata prin stergerea (disparitia) unui fragment de la nivelul unui cromozom) bratului scurt al cromozomului 18, malnutritia in special forma kwashiorkor (asociata cu iritatii, anxietate)- hipopigmentatia in acest caz dispare odata remedierea deficitul proteic si caloric. „

Chiar daca depigmentarea nu este intotdeauna alarmanta, Dr. Ionut Macavei ne sfatuieste ca, de indata ce identificam zonele afectate de aceasta pierdere de pigment atat la copil, cat si la adulti, sa ne adresam imediat medicului dermatolog, care, in functie de diagnostic, va stabili conduita optima ce trebuie urmata.

In this article

Join the Conversation