Depresia postnatala

1485 0

Dupa ce a nascut, este foarte posibil ca mama sa nu se simta atat de fericita precum credea ca va fi. Ba, dimpotriva, poate sa fie trista fara motiv, iritabila si sa planga des. De obicei, starea aceasta de spirit are cauze fiziologice si este pasagera. In cateva zile aceste sentimente degative se risipesc.

In aceste sitautii avem de-a face cu o stare depresiva temporar, fara consecinte deosebite, ce poarta numele de „baby blues”. Se pare ca aproximativ 70-80% dintre mamici sufera de aceasta tulburare trecatoare. Mult mai serioasa este depresia post-partum. Aceasta necesita ajutorul unui specialist si al familiei.

Depresia post-partum

Aceasta forma de depresie atinge pana la 15% dintre femeile care aduc pe lume un copil si poate dura pana la noua luni dupa nastere. Ea nu apare neaparat la primul copil. Nimeni nu poate spune cu certitudine care este cauza principala a depresiei post-partum, dar ea poate fi favorizata de anumite conditii.

Se pot identifica insa modificari specifice, aparute dupa nastere, care pot conduce la o stare depresiva. Acestea sunt deopotriva fizice si psihice. De exemplu, nivelul hormonal: nivelurile estrogenului si progesteronului scad dramatic in orele imediat nasterii. Efortul fizic din timpul sarcinii, starea de stres, senzatia de neadaptare la noua situatie, lipsa unui sprijin consistent din partea partenerului, toate pot genera aparitia depresiei.

In ciuda faptului ca in multe cazuri este descoperita foarte tarziu, depresia postnatala are semne usor de recunoscut: tendinta de a plange din orice, starea de tristete profunda, iritabilitate crescuta, scaderea capacitatii intelectuale, dificultati de concentrare si probleme de memorie, pierderea notiunii timpului, sentimentul ca nu poti face fata situatiei in care te afli, insomnie, frica permanenta pentru propria sanatate si cea a copilului sau, in extrema cealalta, indiferenta fata de copil, agitatie permanenta si pierderea interesului pentru viata sexuala. Daca te recunosti, este foarte probabil sa suferi de o depresie postnatala.

Medicamente sau psihoterapie?

Este foarte important sa stii ca depresia post-partum poate fi tratata si depasita cu succes. Tipul de tratament depinde de gravitatea depresiei si va fi ales de medicul psihiatru. Numai el poate stabili daca psihoterapia este suficienta sau este nevoie si de medicamente antidepresive. Daca o mama alapteaza, este cu atat mai important sa nu ia niciun medicament ” dupa ureche”, pentru ca substantele din compozitia antidepresivelor trec prin lapte si pot afecta serios bebelusul!

In vindecarea depresiei, toti cei dragi tie joaca un rol decisiv. Odihneste-te ori de cate ori ai ocazia, nu te mai forta sa rezolvi totul de una singura, pentru ca nu vei reusi decat sa-ti ingreunezi situatia si sa te stresezi in plus. Fa atat cat poti face si lasa restul pe mai tarziu sau in grija celor dragi.

De asemenea, nu petrece prea mult timp singura. Iesi din casa, plimba-te printr-un parc sau iesi la plimbare in aer liber. Femeile care sufera de depresie postnatala ar trebui sa se intalneasca si cu alte mame care au depasit o stare asemanatoare. Sentimentul ca nu esti singura in aceasta incercare poate reprezenta un suport important.

In this article

Join the Conversation