Depresia postnatala la tatici

1505 0

Desi aceasta din urma este, in general, asociata mamelor, in ultimii ani ea a fost sesizata si in cazul proaspetilor tatici. Simptomele pot fi aceleasi si in cazul femeilor cat si in cel al barbatilor, doar ca acestia tind sa trateze mai ostil starea in care se afla.

Ce cauzeaza depresia postnatala?

Tatii pot resimiti o presiune mai mare decat de obicei, odata cu nasterea copiilor lor, intrucat le cresc responsabilitatile, cheltuielile, li se modifica stilul de viata si relatia pe care o au cu partenerele de viata.

Depresia postnatala este mai des intalnita in cazul barbatilor care au suferit si anterior de depresie. De asemenea, daca si mama se afla intr-o perioada de depresie postnatala, creste riscul ca si proaspatul tatic sa ajunga intr-o astfel de stare.

Alti factori care contribuie la aparitia depresiei postnatale sunt:

  • a fi pentru prima data tata;
  • a se afla continuu in situatii stresante;
  • modificari in relatia cu partenera.

Depresia poate aparea inca din timpul sarcinii cand relatia cu partenera deja incepe sa se schimbe in sensul in care, atentia nu mai cade pe viitorul tatic, facandu-l pe acesta sa se simta singur si exclus.

Care sunt consecintele si simptomele depresiei postnatale?

Proaspatul tatic se poate simti usor coplesit de noua situatie in care se afla, confuz de sentimentele pe care le are si preocupat de reactia pe care partenera o poate avea in legatura cu starea lui. Tatii care trec prin depresia postanatala vor participa cu mai putin entuziasm la activitatile impreuna cu bebelusul (citit povesti, jucat).

Principalele simptome sunt: proasta dispozitie, lipsa de energie, lipsa de concentrare, iar in unele cazuri, chiar si lipsa poftei de mancare.

Cum sa depasesti depresia?

Multi psihiatrii sunt de parere ca barbatii nu pot suferi de depresie postnatala pentru ca ea este o conditie cauzata in principal de hormonii feminini. Prin urmare, depresia barbatilor are, mai mult, cauze psihologice.

Ei recomanda:

  • sa discuti cu familia si cu prietenii despre ceea ce simti;
  • sa gasesti un hobby in care sa te refugiezi, din cand in cand, fara sa neglijezi familia, bebelusul.

De asemenea, vindecarea se produce mai repede daca accepti ca ai o problema si ceri un ajutor specializat. Poti discuta pe forumuri cu alti tatici in situatia ta sau poti apela la o forma de terapie pe termen scurt efectuata cu sprijinul unui psihoterapeut.

In this article

Join the Conversation