Descopera talentul copilului tau!

1176 0

Sunt cercetari psihologice care demonstreaza ca, din 10 persoane care s-au dezvoltat ca specialisti recunoscuti in diferite domenii, doar o persoana a prezentat un indiciu al acestui talent in copilaria mica, sub 12 ani.

Observa daca are un talent aparte!

Primul pas este sa-i dai posibilitatea sa se exprime, sa-l introduci intr-o serie de activitati si experiente prin care poti testa daca este atras, daca are placerea si usurinta de a lucra ceva anume.

De exemplu, poti sa-i dai posibilitatea sa vada si uneori chiar sa joace diferite jocuri sportive; poti sa-l duci la diferite concerte sa vezi daca este atras de muzica si instrumente; poti sa-l duci la spectacole de teatru de papusi sau sa joci cu el jocuri cu masti; poti sa-i oferi carti de desenat si creioane colorate si sa-l ajuti la inceput sa „mazgaleasca” dupa pofta inimii lui. Imaginatia ta poate suplini uneori si lipsa unor fonduri, totul este sa ii dai posibilitatea sa vada si sa se manifeste, iar tu sa-l observi si sa-l asculti.

Pentru copiii mici, jocul este ocupatia lor de capatai. Pentru a-si exersa o abilitate sau o curiozitate in fata a ceva nou, pot sta mult timp jucandu-se cu masinutele sau cu creioanele colorate sau cu plastilina. Insa, dupa o vreme, dupa ce au prins „spilul”, se plictisesc si trec la altceva.

Initiaza un nou joc! Totusi, cand e vorba despre un talent anume, acesta se manifesta prin stabilitatea interesului fata de un anumit lucru. Apoi, de munca, de la cele mai fragede varste.

Aurora este o fetita care a ales calea deosebit de grea a gimnasticii. Statea lipita de ecranul televizorului cand era un concurs de gimnastica si singura incerca prin casa fel de fel de miscari si acrobatii. Dupa ce a fost inscrisa la o scoala de gimnastica, ceea ce era o joaca prin casa a devenit un sir nesfarsit de exersari, de reluari, de perfectionari.

„Aura parea uneori gata sa nu mai vrea nimic, mai ca-si dorea sa fie lasata in pace”, povesteste mama ei. „Am sprijinit-o oferindu-i cat mai multe ore de recreere, de joaca pur si simplu, impreuna cu altii copii sau acasa, cu noi. Am inconjurat-o cu mult umor si voie buna. Totusi, nu voiam sa-si piarda copilaria.”

Cati oare dintre noi, cei maturi, nu am fost la un moment dat incurajati sau descurajati de adultii din jur care au privit cu simpatie sau cu indiferenta diferitele noastre inmuguriri de talente!

„De mic il placea sa recite poezii. Asculta, te punea sa-i repeti poezia pana o stia si apoi o recita singur, in fata oglinzii, inventand gesturi si mimica potrivite versurilor. La fel cu basmele. Pe la 3 ani deja stia nu doar o multime de poezii, ci si mici povesti pe care le spunea pe dinafara!”, spune Liliana despre copilul ei. „In timp, ii placea sa le tot spuna, dar nu mai avea aceeasi rabdare sa asculte pana la capat altele noi, prefera sa «le interpreteze» pe cele stiute.

Am avut noi rabdarea necesara si l-am ajutat sa treaca spontan peste momentele de negare. Am inceput si noi, cei din casa, sa ne alaturam pasiunii lui pentru teatru. Jucam fiecare un rol ca sa-l insotim in noua lui aventura. Nimeni din familie nu avusese un asemenea talent.” Au urmat reprezentatiile din curtea interioara a blocului unde locuiau, inscrierea la un cerc de teatru, apoi un profesor numai pentru el.

„Au fost perioade cand negociam timpul pentru lectiile de la scoala contra timpului pentru teatru. Il sustineam, dandu-i si incurajari cand simtea ca nu a reusit. In acelasi timp, incercam sa nu fantazam, sa fim realisti, sa nu-l impingem noi de la spate numai pentru ca eu, de exemplu, imi doream sa ajunga un mare actor.”

  • Dincolo de toate, nu uita ca are nevoie de copilarie si de joc.
  • Daca te hotarasti sa-i pui un profesor sau un indrumator, nu uita ca acesta trebuie sa i se potriveasca, sa fie placut de copil.
  • Asteptarile tale de parinte trebuie sa ramana realiste.
  • Examineaza-ti propriile motive. Nu te ambitiona sa-l presezi sa faca ceea ce tu ai fi dorit si n-ai putut.
  • Lauda-i pasii mici, incurajeaza-l mereu.
  • Cauta programe speciale pentru copii si tineri, cercuri, tabere tematice.
  • Nu-l obliga, nu-l presa sa continue daca manifesta o evidenta dorinta de a renunta la ceea ce parea o pasiune. Mai degraba incearca sa te gandesti la vreun motiv ascuns datorita caruia copilul tau a devenit brusc dezinteresat de ceea ce parea sa-l pasioneze pana acum.
  • Uneori, pur si simplu copilul nu mai face fata presiunii sociale, competitiei si atunci este momentul sa nu-l presezi si sa accepti dorinta lui.
  • Cand negociezi cu copilul, nu uita ca recompensa este si materiala, dar conteaza foarte mult bucuria, fericirea sufleteasca si micile rasplati: sa iasa la joaca, sa-i faci o prajitura preferata …

In this article

Join the Conversation