Desene animate interzise din cauza personajelor care fumeaza

1308 0

In strainatate, a fost initiata recent o campanie antitutun, prin care se cere interzicerea unor filme celebre pe motiv ca personajele centrale fumeaza, anunta The Guardian.

Psihologii din Statele Unite ale Americii sunt de parere ca cei mai tineri fani ai vedetelor de cinema sau ai personajelor de desene animate sunt influentati de imaginea idolului lor care trage cu nesat dintr-o tigara.

Studiile psihologilor au evidentiat faptul ca exista o relatie stransa intre vedetele care fumeaza si tinerii care se apuca de fumat, dar nu au reusit sa dovedeasca daca cei care fumeaza deja sunt mai interesati de filmele in care este promovat acest viciu sau nu.

Pe de alta parte, Asociatia Medicala Britanica a propus recent un plan care ar conduce spre situatia in care toate filmele care prezinta fumatul intr-o lumina pozitiva sa fie marcate cu un certificat care sa semnaleze acest lucru sau sa fie interzise vizionarii copiilor sub 18 ani, informeaza Daily Mail.

De asemenea, medicii britanici doresc ca filmele respective sa aiba un film de propaganda antifumat proiectat inaintea difuzarii lor.

In paralel, potrivit Daily Mail, tot in Marea Britanie, organizatiile antifumat au cerut ca pana si desenele animate clasice sa fie incluse in categoria de filme recomandate persoanelor cu varsta peste 18 ani, din cauza scenelor in care se fumeaza!

Daca acest lucru se va intampla, desene animate precum „Peter Pan”, „101 Dalmatieni”, „Alice in Tara Minunilor”, „Pinocchio”, „Popeye Marinarul” sau filme ca „James Bond” sau „Sherlock Holmes” vor fi interzise copiilor.

Conform unor studii realizate de cercetatorii de la Asociatia SmokeFree din Liverpool, din 3.300 de copii si tineri din Liverpool, care s-au apucat de fumat intr-un singur an, peste 1.650 ar fi fumat pentru prima data ca urmare a vizionarii de filme in care personajele fumeaza.

Potrivit Evenimentul Zilei, cu ceva vreme in urma, francezii au decis sa stearga mucurile de tigara ale lui Sartre si Camus, atunci cand fotografii celebre ale lor – care ii aratau fumand – au fost reproduse pe timbre. Atacul asupra fumatului in filme era doar o chestiune de timp.

In this article

Join the Conversation