Desenele animate si dezvoltarea copilului

2550 0

Inca neformata, mintea nazdravanului tau tinde sa nu faca diferenta intre real si fantastic. De multe ori, ceea ce vede in filmele de desene animate reprezinta pentru el tot atata realitate cat ar reprezenta pentru tine o emisiune de stiri. De aici, o serie de manifestari care au la bata urmatoarele:

1. Imitatia. Studiile au aratat ca inca de la 14 luni, daca copilul urmareste la televizor cum este dezasamblata o jucarie, el va incerca singur manevra acasa. Acest lucru se intampla si in cazul desenelor animate. Nu degeaba, in compania prietenilor, copilasul tau isi va asuma rolul eroului din filmuletul preferat. Aceasta imitatie duce la formarea si apoi intarirea, prin repetitie, a unor comportamente imprumutate din lumea fantastica a animatiei.

2. Modelul. In general, copilul adopta modelele de comportament de la parintii lui. Atunci cand acestia nu sunt foarte disponibili sau cand timpul petrecut in fata desenelor animate este mai mare decat cel petrecut cu parintii, copilul tinde sa isi aleaga ca model unul dintre eroii pe care ii admira. La o varsta frageda acest model este preluat fara discernamant, fara a fi adaptat si modificat.

3. Fantasticul. Fantasticul prezentat in filmele de desene animate poate fi extrem de incitant pentru piticul tau dornic de noi experimentari si de noi cunostinte. Fantezia care se revarsa din desenele animate poate produce cu usurinta „modele” viabile ce merita a fi incercate. Pentru nazdravanul tau totul se petrece la granita atat de fragila pentru el dintre real si imaginar. El are deja „experienta” in domeniu: orice joaca metamorfozeaza realul, il topeste in „minunatiile” produse in mintea lui prolifica.

4. Identificarea. De multe ori, identificarea cu eroul favorit poate ajunge la un punct care sa te sperie. Il auzi adesea cum vorbeste asemenea eroului preferat, cum face dreptate sau cum se lupta pentru a-si salva prietenul aflat la ananghie. Pentru micut, povestea animata prinde viata, o viata pe care el insusi o creeaza, materializand-o prin mijloace proprii, simbolice sau reale.

5. Imaginatia. Desenele animate contribuie la dezvoltarea imaginatiei. In timp ce eroii lui admirati pana la lacrimi se lupta pentru o cauza nobila, copilasul este capabil sa anticipeze intamplari din film, devenind el insusi un adevarat regizor.

6. Gandirea. Nu in ultimul rand, problemele prezentate in cadrul filmelor de desene animate il stimuleaza pe micutul tau sa gaseasca noi si noi solutii pentru a-i putea ajuta pe prietenii lui aflati in impas. El rezolva situatii limita, inventeaza tot felul de artificii pentru a contribui la desfasurarea povestii dupa bunul sau plac.

7. Memoria. Urmarind un serial de desene animate, memoria micutului tau va fi stimulata sa retina fapte, intamplari, denumiri, parole, despre ce a fost vorba in episoadele trecute etc. In acest fel el va fi stimulat sa retina si sa puna la contributie aceasta capacitate de inmagazinare a cunostintelor si informatiilor.

8. Simtul estetic. Placerea pentru frumos poate fi si ea stimulata in cadrul desenelor animate prin prezentarea antitetica care le este facuta personajelor principale. Binele si raul sunt mereu diferentiate prin uratenie si frumusete.

9. Agresiunea. De multe ori, mai ales in filmele mai noi de desene animate, care prezinta scene de lupta, de razboi, personajele negative obtin prin forta lor malefica multa putere, respect, subordonare, bogatii etc. De multe ori, modul si mijloacele in care personajul negativ isi obtine tot ce doreste, siretlicuri, minciuna, lovituri pe la spate, agresiune, hotie tinde sa ii atraga pe micuti. Rautatea confera putere si de multe ori, puterea este un miraj care acapareaza mintile fragede, care nu fac inca diferenta clara intre forta binelui si cea a raului

1. In primul rand, ai dori sa nu se mai uite toata ziua la televizor. Acest lucru depinde in mare parte de tine! Incearca sa-i oferi mai mult din timpul tau si gaseste variante de petrecere a timpului liber, care trebuie sa fie mai atractive decat vizionarea desenelor animate. Daca inca nu a prins mania desenelor, ai mare noroc: incearca sa-i faci de la bun inceput un program strict, evitand dependenta de televizor.

2. Prea imita tot ce se intampla. Incearca sa-i explici ca este o diferenta intre ceea ce se intampla acolo si posibilitatile pe care el le are. Explica-i ca, de multe ori, actiuni care in acea lume fantastica nu au nici o urmare grava pot face mult rau in realitate.

3. Se uita la desene animate prea violente. Tu poti sa-i oferi alte solutii. Inchiriaza casete video cu filme de desene animate „clasice”. In acest fel, vei incepe sa-i cultivi bunul-gust si il vei invata sa aprecieze calitatea.

1. Limiteaza-i orele de vizionare a desenelor animate. Ajuta-l sa aleaga cateva care ii plac si limitati-va la acelea.

2. Nu il lasa singur cu televizorul. Desi pare comod, unele lucruri neintelese si neexplicate la timp pot crea confuzii. Este bine sa fii si tu acolo!

3. Nu pune televizorul in camera lui si nu ii acorda acces nelimitat la televizor.

4. Fa tot posibilul sa procuri desene animate in care razboiul si luptele sa nu fie subiectul principal si incearca sa-l obisnuiesti cu astfel de povesti.

5. Nu- lasa sa te manipuleze in incercarea lui de a vedea desene animate cand are chef. Trebuie sa inteleaga ca televizorul nu este doar al lui.

6. Incearca sa nu-l lasi sa se identifice cu lumea fantastica a desenelor animate. Acest lucru il poti face simplu, aratandu-i si explicandu-i lumea reala, alaturi de tine.

In this article

Join the Conversation