Despre apendicita si peritonita

981 0

Apendicita se declanseaza cu o durere in partea dreapta a abdomenului. Zona inflamata este dureroasa. Este insotita de o febra usoara (pana la 38.5 grade C) si de incetinirea tranzitului intestinal. De asemenea, copilul refuza sa bea, are limba incarcata. Atentie la simptome si descrie-le amanuntit medicului: la copiii pana la patru ani, diagnosticul este mai greu de pus, deoarece poate fi confundata cu alte probleme abdominale. In plus, daca este plasata diferit si determina dureri lombare, diagnosticul de apendicita este si mai greu de pus.

In general, daca durerea debuteaza in partea dreapta a abdomenului inferior si se mai prelungeste si pe picior spre genunchiul drept, daca apar si contractii musculare la atingerea zonei, greata, varsaturi, febra si/sau constipatie, putem sa ne gandim la o apendicita.

Peritonita: o situatie nedorita

Inflamatia determina perforarea apencicelui si infectarea cavitatii abdominale in contact cu lichidul intestinal (apendicele se afla la jonctiunea intestinului subtire cu cel gros). In acest caz, are loc o crestere rapida a febrei (40 de grade C), copilul are frisoane si se simte foarte rau. Se impune spitalizarea de urgenta. Interventia chirurgicala, care este obligatorie in diagnosticul de apendicita, este mai complicata in caz de peritonita deoarece pe langa indepartarea apendicelui (apendicectomie) trebuie curatata intreaga cavitate abdominala.

In this article

Join the Conversation