Despre neatentia la ore

2800 0

Iata care sunt primele manifestari ale copilului care ar trebui sa te puna pe ganduri .

Nu stie ce tema are de scris (nu si-a notat de pe tabla in caiet sau, mai grav, sterge – dar raman urme vizibile). In aceasta situatie scolarul recurge la minciuna foarte raspandita in randul lor ,,Astazi nu am de scris la nimic!” Este posibil ca in ziua respectiva sa nu aiba de scris, dar ar trebui sa fii putin reticent si sa urmaresti daca nu cumva se repeta scena si in ziua urmatoare.

Daca ii verifici caietele de clasa vei constata numeroase greseli (de scriere, de calcul). Copilul va motiva ca ,,Asa era scris pe tabla!” In aceasta situatie este necesar sa-i arati copilului tau ca esti interesat de ceea ce a invatat in ziua respectiva la anumite discipline. Vei constata ca nu-si aminteste titlul lectiei. Este clar: in ziua respectiva elevul a fost prezent doar fizic la scoala.

Cum combati neatentia copilului in timpul orelor?

  • In primul rand trebuie sa verifici ora la care se culca (poate, in camera lui, nevazut de nimeni s-a jucat prea mult pe calculator);
  • Observa-i starea de sanatate fizica;
  • Daca observi primele semne ale lipsei de interes pentru activitatile scolare este necesar sa ai o discutie sincera cu copilul;
  • Intereseaza-te de orarul consultatiilor cu parintii si stabileste o intalnire cu invatatorul clasei pentru a cunoaste punctul de vedere al acestuia. S-ar putea sa afli niste probleme pe care nu le-ai cunoscut;
  • In tot acest timp arata-i copilului tau ca ai incredere in el, fii calm, nu folosi un ton acuzator…dar fii reticent pana identifici problema cu care se confrunta. Fa in asa fel incat amandoi, parinte si copil, sa contribuiti impreuna la rezolvarea problemei.
  • Daca este implicat un al doilea copil, ia legatura cu parintii acestuia, nu pentru a-i acuza pe ei de lipsa de educatie a copilului lor, ci pentru a vedea daca si acestia se confrunta cu o problema asemanatoare – cazul colegilor de banca. Cu calm si intelegere, de ambele parti, situatia se poate remedia.
  • Consulta-te permanent cu invatatorul clasei care te poate sprijini deoarece este persoana sub supravegerea careia se afla elevul cel putin patru ore.

 

 

 

In this article

Join the Conversation