Dezvoltarea bebelusului si perfectionarea miscarilor

2133 0

In primele trei luni
Miscarile bebelusului sunt neorganizate, spontane, fara un scop precis. Copilul tine pumnii stransi, stand cu membrele flexate. La o luna tinde sa fixeze pentru cateva momente un punct de interes, cu privirea. Incearca sa paseasca, in mod reflex, cand e sustinut. La doua luni, urmareste un obiect pe directie orizontala, de la un capat la altul. Incepe sa surada si sa gangureasca. Distinge tonalitatea sunetelor. La trei luni cunoaste o dezvoltare importanta a simturilor. Poate percepe culorile (rosu, verde), distinge gustul acru de cel sarat, prinde obiecte mari, se joaca cu manutele, rade. Treptat, invinge forta gravitationala: sprijinindu-se pe palme isi ridica trunchiul.

Intre 4-6 luni
Este cel al miscarilor necoordonate. Acum intoarce capul spre persoana care il striga, distinge bine gusturile, poate sta sprijinit pe palme, orientandu-si capul in ambele sensuri. Retine obiectele de care este interesat si se bucura la vederea persoanelor apropiate. La 5 luni, bebelusul incepe sa pedaleze, stand pe spate. Isi prinde picioarele cu mainile, incercand sa le duca la gura. La 6 luni poate sta in sezut. Campul lui vizual se largeste: “ecranul” devine panoramic. Se poate rostogoli in toate sensurile. Se apleaca dupa obiecte.

Intre 7-10 luni
Intram in stadiul de debut al coordonarii. La 7 luni reuseste sa se ridice singur in sezut. Se prinde de grilajul patului. Arunca obiecte si incepe sa emita vocalize. La 8 luni bebelusul incepe sa se ridice din sezut in picioare. Prinderea obiectelor nu se mai face cu toata mana, incepand sa-si foloseasca cea mai importanta unealta: degetul mare. Tinandu-se de grilajul patului, in pozitie verticala, executa miscari de flexie si extensie a picioarelor. La noua luni se poate ridica in “patru labe”. Sprijinindu-se de propriile picioare se “catara” in pozitie verticala. Pronunta cuvinte din doua silabe.

La 10 luni
Se poate roti fara sa-si piarda echilibrul. Merge in “patru labe”, incearca sa paseasca, la inceput temator, apoi din ce in ce mai hotarat. La joaca e tot mai inventiv: scoate bilele dintr-o galetusa, se deplaseaza dupa jucarii, bate din palme, face cu mana.
Intram apoi in stadiul coordonarii partiale, care tine pana la doi ani.

La 11 luni
Poate merge in picioare, sprijinit sau uneori singur, pe distante de 2-3 metri. La un an echilibrul este mai sigur, chiar daca merge leganat, cu baza larga de sustinere. Daca merge mai mult pe varfuri nu trebuie sa va speriati: asa e la inceput. Poate merge si lateral, prinzandu-se de obiecte.

Intre 12-18 luni
Isi perfectioneaza mersul. Se opreste si porneste singur, fara sa cada.

 

In this article

Join the Conversation