Diabetul gestational

1417 0

Afecteaza aproximativ 4% din femeile gravide. Organismul nu mai este capabil sa utilizeze zahar, (glucoza) din sange asa cum ar trebui, astfel incat nivelul glucozei in sang devine mai ridicat decat este normal.

Daca diabetul este netratat, copilul poate avea probleme la nastere (nivel scazut de glucoza in sange sau icter, sau o greu mult mai mare decat este normal). Diabetul gestational poate duce la o nastere dificila sau poate impune operatia de cezariana.

Ce trebuie sa fac daca am diabet gestational?

In primul rand, va trebui sa fii foarte atenta la ce mananci. Vei avea nevoie de sfatul unui nutritionist, care iti va impune o dieta speciala. In general, trebuie evitate alimentele bogate in zahar.

In plus, trebuie sa faci exercitii fizice, insa numai la recomandarea medicului, pentru a nu afecta sarcina. Mersul pe jos este de obicei cel mai usor tip de exercitiu pentru o femeie gravida. Inotul este de asemenea recomandat.

Glicemia normala este mai mica de 105 mg/dl atunci cand nu ai mancat de cateva ore si mai mica de 120 mgl dl la 2 ore dupa masa. Daca nivelul glicemiei este mai mare decat aceste valori, medicul iti va prescrie un medicament denumit insulina pentru a controla diabetul.

Diabetul dispare dupa nastere?

Va trebui sa iti verifici glicemia la cateva saptamani dupa nastere pentru a vedea daca a disparut diabetul. Chiar daca diabetul trece dupa nasterea copilului, riscul de a avea diabet la o sarcina ulterioara creste. De aceea este important sa continui exercitiile fizice, sa ai o dieta sanatoasa si sa iti verifici regulat greutatea.

In this article

Join the Conversation