Diagnostic preeclampsie: de ce hipertensiunea în sarcină trebuie monitorizată

1777 0

În mod obișnuit, la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină, tensiunea arterială are tendința de scădere, pentru a reveni la normal în trimestrul al treilea. Însă la unele viitoare mămici se întâmpla ca, dimpotrivă, presiunea sangvină să crească!

Apare deci hipertensiunea, dar, in majoritatea cazurilor, nu-i nimic ingrijorator. Cert e ca situatia se cere tinuta sub observatie, si vei face mult mai lesne acest lucru daca retii cateva informatii.

Ce trebuie sa stii despre preeclampsie

Cand  hipertensiunea arteriala depaseste valorile normale, oxigenul nu mai ajunge la bebe in cantitati satisfacatoare, iar asta poate duce la dezvoltarea precara a fatului sau la dezlipiri premature de placenta, ce pun sarcina in pericol. Daca tensiunea diastolica (presiunea cu care sangele ajunge la inima, “minima”, cum i se mai spune) depaseste 100 mmHg, tratamentul medicamentos trebuie luat in considerare.

Problemele de preeclampsie afecteaza circa 5% dintre femeile insarcinate si reprezinta situatia grava in care tensiunea arteriala se stabilizeaza periculos la valori de peste 140/90mmHg. Ea poate aparea incepand cu saptamana 20 de sarcina si dispare in primele doua saptamani dupa nastere. Gravidele cu preeclampsie se confrunta cu probleme renale, hepatice si, mai ales, cerebrale.

Semnele problemelor cu tensiunea arteriala pot fi cresterea rapida in greutate in timpul sarcinii (mai mult de 3 kg pe luna), durerile severe de cap, tulburarile de vedere, sangerarea care nu inceteaza, in cazul ranirilor intamplatoare – taieturi, de exemplu.

Nu se stie de ce apare preeclampsia, caci nu numai hipertensivele care raman gravide se pot confrunta cu ea. Se pare ca factorii genetici si o dezvoltare deficitara a placentei s-ar numara printre cauze.

Pentru tinerea sub control a tensiunii arteriale, adopta o dieta sanatoasa si fa exercitii fizice usoare. Mersul pe jos este foarte indicat.

Nu lua medicamente antihipertensive fara recomandarea medicului!

 

In this article

Join the Conversation