Discutii despre o alimentatie sanatoasa cu elevii din Romania

1757 0

La nivel mondial, obezitatea progreseaza in randul celor mici. In lume sunt peste 22 de milioane de copii obezi cu varsta sub cinci ani, iar in Uniunea Europeana numarul lor creste, anual, cu 400.000. In Romania, cifrele sunt la fel de ingrijoratoare – aproximativ 40% dintre copiii romani sunt supraponderali – iar 3,6 % sufera chiar de obezitate (potrivit site-ului Info Sanatate), cauzele fiind mai ales obiceiurile alimentare nesanatoase si lipsa exercitiului fizic.

In acest context, XXL Mega Discount a derulat o campanie pentru o alimentatie echilibrata “Sanatatea are gust bun”, desfasurata la nivel national, in sase orase din tara si adresata elevilor din clasele IV-VII. XXL Mega Discount a ajuns in Buzau, Braila, Galati, Brasov, Targoviste si Bucuresti. Elevilor li s-a explicat de ce este recomandata o dieta echilibrata bogata in fructe, legume si saraca in dulciuri, sucuri carbogazoase, alimente cu multe grasimi, ce trebuie sa cuprinda programul unei alimentatii corecte. In urma acestei campanii, pe baza discutiilor cu elevii, s-au putut formula niste concluzii si observatii.

Ce stiu elevii despre o alimentatie sanatoasa

In scolile din Brasov, Bucuresti, Targoviste, Galati, copiii au aratat, in timpul orei deschise, ca au cunostinte despre o alimentatie sanatoasa. De asemenea, au fost receptivi si au adresat multe intrebari medicului nutritionist, legate de produsele recomandate. Au raspuns corect la intrebari legate de Piramida Nutritionala, de importanta consumului de legume si fructe, de alimentele care asigura un aport de vitamine si au stiut care sunt produsele nesanatoase.Cu toate ca stiau ca dulciurile, chipsurile, mancarea tip junk food nu sunt recomandate, au spus ca le consuma, pentru ca sunt gustoase

Raspunsurile pe care elevii le-au dat in Braila si Buzau au demonstrat ca in familie nu este constientizat pericolul pe care dulciurile in exces il constituie la o varsta frageda.

Interesul a variat in functie de varsta

Interesul acordat acestui subiect a fost diferit si in functie de varsta elevilor. Cei din clasele IV – V au fost mult mai atenti in timpul orei de nutritie si au adresat mai multe intrebari. In schimb, elevii din clasele mai mari, VI-VII, au fost mult mai putin comunicativi si mai putin interesati de informatiile privind alimentatia sanatoasa. Totusi, cu ocazia lectiei de nutritie, au iesit la iveala obiceiurile nesanatoase ale celor mici, acestia raspunzand cu multa bucurie, in proportie de 90%, ca prefera alimentele nesanatoase, cum sunt cele tip junk food sau dulciurile.

Interesant: 10% dintre copii au mentionat ca parintii lor nu le permit consumul de carne de porc pentru ca are prea multe grasimi, ceea ce inseamna ca in multe familii se discuta despre o alimentatie sanatoatoasa si echilbrata..

Atentie! Obezitatea la bebelusi si copii mici

Obezitatea poate sa apara inca din primul an de viata, parintii fiind in mare masura responsabili, prin supraalimentarea bebelusului. O alta posibila cauza tine de istoricul familial.

Ia masuri din timp! Nu uita ca excesul ponderal inseamna nu o boala, ci o serie de boli grave – diabet, cardiopatie, probleme ortopedice, afectiuni hepatice, apnee in somn.
 

 

In this article

Join the Conversation