Distrofia „se naste” in farfurie

918 0

 Cel mai frecvent si mai elocvent dintre semnalele de alarma este acela ca micutul tau nu creste in inaltime cum trebuie, fiind mult sub talia celor din generatia lui. Faptul acesta trebuie sa te trimita direct in cabinetul pediatrului, care iti va indica schimbarea modului de alimentatie al copilului. Daca nu reactionezi la timp, consecintele distrofiei pot fi grave.

Ia masuri din timp contra distrofiei

Viitoarea mama trebuie sa stie ca una dintre cauze este chiar alimentatia ei defectuoasa. Daca nu se hraneste asa cum trebuie, adica nu consuma alimente pline de calorii, bogate in proteine, in saruri minerale, copilasul care creste in pantecele ei sufera deja de primele semne ale distrofiei. Atentie! Si stilul de viata al gravidei are o mare importanta in aceasta problema, caci el face ca alimentele consumate sa nu fie bine utilizate.

Dieta corecta, sanatate perfecta

Daca ai reusi sa „vezi” compozitia unei picaturi de sange, ai fi uimita sa constati ca absenta lucrurilor „banale” face mari necazuri. De pilda, o alimentatie saraca in fier cauzeaza anemii destul de frecvente. Hrana diversificata a copilului, din care nu lipsesc verdeturile, legumele, fructele te va scuti de griji, mai ales daca vei sti cum sa prepari ca sa pastrezi toate „bogatiile”. O alimentatie lipsita de vitamina D se va vedea pe… coastele copilului, unde apar siruri de „matanii”, sau la picioare, care se curbeaza. Administrarea orala de vitamina D, sub forma de picaturi, previne toate acestea. Instalarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase are drept consecinta aparitia distrofiei: daca cel mic nu mananca decat ce vrea el, iar ceea ce vrea nu cuprinde toate principiile alimentare de care are nevoie, e candidat la distrofie.

O dieta corecta, sub supraveghere medicala, poate preveni distrofia. Chiar daca micutul nu are pofta de mancare intr-o anumita perioada, el isi revine si atunci poate recupera prin sporirea cantitatii de alimente.

Sfaturi „de vara”

Distrofia poate fi prevenita mai ales daca te aliezi cu bogatiile alimentare ale verii.

Pe masa copilului tau trebuie sa fie mereu multe fructe si legume. De la varsta de 5-6 luni, poti sa-i dai sucuri de fructe, dar si mar ras. Piersica decojita va fi programata cel putin de la una din mesele copilului. Ea poate fi imbogatita cu cereale.

Nu se recomanda excesul de fainoase, de gris cu lapte. E mai bun un piure de legume combinat cu cereale. Sau un pilaf de orez, in care se pot pune legume preparate corect, adica fara grasimi prajite, fara rantasuri, fara ceapa prajita.

Ingredientele si condimentele vegetale de tipul cimbrului, maghiranului, busuiocului fac parte din trucurile de stimulare a gustului. Nu uita sarmalele in foi de stevie sau de vita, umplute cu orez si legume. Pentru copilul trecut de un an, se poate adauga si mancarea de fasole boabe, decojita. Orice salata sau mancare se poate imbogati cu ulei de porumb sau de masline si cu suc de lamaie in loc de otet. Nu uita sucul de fructe care plin de vitamina C naturala, care este usor absorbita.

La fel de importante ca si alimentele in revenirea distrofiei sunt celelalte ingrijiri: baia zilnica, masajul facut dupa baie si altele. Ele imbunatatesc circulatia sangvina si sporesc imunitatea naturala a copilului. Si nu uita, dupa varsta de un an, poti merge cu micutul tau la mare sau la munte, avand grija sa fie expus la soare cu masura. Prea mult soare poate fi la fel de daunator ca si lipsa lui.

In this article

Join the Conversation