Dragobete 2014: evenimente organizate cu ocazia zilei lui Dragobete

839 0

Grecii il au pe Eros, romanii pe Cupidon, noi il avem pe Dragobete! Luni, 24 februarie, este o dubla sarbatoare: Biserica Ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul si, in aceeasi zi, spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete – zeu al tineretii, patron al dragostei si al bunei dispozitii.

Dragobete, un barbat frumos si iubaret

Despre Dragobete se spune ca era fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. In vremurile trecute, in preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii tineau sau faceau Dragobetele (cunoscut si ca Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor).

De asemenea, ziua de 24 februarie mai era considerata si inceputul anului agricol (uneori ziua iesirii ursului din barlog). Este momentul in care natura renaste, pasarile se reintorc la cuiburi, intreaga fire, inclusiv oamenii, este plina de veselie.

Dragobete in trecut

In trecut, existau numeroase obiceiuri asociate cu aceasta zi. 

Dimineata, imbracati in cele mai bune haine, tinerii se intalneau in centrul satului sau in fata bisericii. Daca vremea era frumoasa, porneau cantand in grupuri catre padure sau prin lunci in cautarea ghioceilor si a altor plante miraculoase(folosite pentru descantece de dragoste), iar daca vremea era urata se adunau la unii dintre ei acasa si se tineau de jocuri si de povesti.

Un alt obicei despre care se vorbeste este ca tinerii, baieti si fete, se adunau in padure, in jurul focurilor aprinse si stateau de vorba. Fetele strangeau viorele si tamaioasa, pe care le pastrau la icoane, iar apoi le foloseau la farmece de dragoste. Prin unele locuri, exista obiceiul ca fetele mari sa stranga apa din omatul netopit sau de pe florile de fragi. Aceasta apa era pastrata cu mare grija pentru ca avea proprietati magice (se spunea ca e "nascuta din surasul zanelor") si putea face fetele mai frumoase si mai dragastoase. 

Dragobete 2014

Timpul a trecut si Dragobete 2014 este marcat intr-o forma moderna  – prin expozitii, targuri si alte evenimente in toata tara.

La Muzeul Satului, Bucuresti

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” Bucuresti a lansat mesajul "De dragobete, iubeste romaneste".

Evenimentul cuprinde vernisajul celei de-a treia editii a expozitiei de fotografie "Dragobetele saruta fetele" organizata in colaborare cu Asociatia Bucurestiul Meu Drag.

De asemenea, actorul Alexandru Nicolae Mihai te invata “Descantecul de Dragobete”, iar grupul de datini si obiceiuri Cucii, din comuna Branesti (Ilfov), te anunta cu surle si trambite ca ei sunt “Vestitorii primaverii” si ca doar atinsi de toiegele lor aducatoare de noroc, suntem feriti de ghinion tot anul!

Nu lipseste “Hora cantecului vessel”, cu interpreti de muzica populara ce vor aduce voia buna si dorinta de a juca o hora romaneasca.

Editura Paideia te invita sa descoperi cum este “Dragostea in bucate”, Alin Suceveanu te invata “Pasi in doi” si te invita la un concurs de dans popular si Silvia Ciubotaru iti arata, punct cu punct si pas cu pas, cum sa realizezi superbe cusaturi romanesti.

Nu lipsesc concursurile cu premii, iar vizitatorii care isi sarbatoresc onomastica in aceasta zi, au acces gratuit in muzeu (in acest caz, intrarea se face pe baza cartii de identitate).

La Muzeul Farmaciei, Cluj 

In Cluj, Muzeul Farmaciei te invita sa descoperi ingredientele iubirii. Cu ocazia Dragobete 2014, Muzeul Farmaciei are un program special, fiind deschis seara intre orele 19 si 23. Toti vizitatorii vor primi o reteta a unui „parfum de iubire”, asa cum se prepara el cu secole in urma in spiteria „La Sf. Gheorghe” (in cladirea acesteia se afla, in prezent, Muzeul Farmaciei).
Se vor organiza tururi ghidate, iar participantii vor fi introdusi in atmosefera romantic prin activitati-surpriza, destinate cuplurilor care aleg sa petreaca seara de Dragobete intr-un mod inedit.

Dragobete Art.Ro, Iasi

In Iasi, Palas Mall gazduieste in sala Atrium in perioada 16 februarie – 10 martie 2014 expozitia de arta vizuala “Dragobete Art. Ro”. Expozitia aduna lucrari de pictura, grafica, arta textila, sticla, sculptura, mozaic si arta digitala cu scopul de a stimulam interesul societatii contemporane spre pastrarea traditiilor romanesti. Vernisajul evenimentului va avea loc sambata 22 februarie 2014, ora 14.00.

 

In this article

Join the Conversation