Drepturile medicale ale copilul tau

1797 0

Nu de putine ori, te-ai confruntat cu deficientele sistemului de asigurare medicala si ai fost nevoita sa rezolvi problemele de sanatate ale copilului depasind dificultati nenumarate si ore de asteptare la usa cabinetelor de pediatrie.

Cel putin o parte din aceste neajunsuri s-au produs si pentru ca nu toate mamele sunt bine informate asupra drepturilor pe care le are copilul lor cand este bolnav. Iata raspunsul pentru cele mai frecvente intrebari sosite pe adresa redactiei.

Consultatii gratuite

Orice copil poate beneficia de consultatii gratuite la medicul de familie pe lista caruia este inscris, Consultatiile se pot acorda la cabinet sau in vizite la domiciliu. Copilul are dreptul la examene de bilant recomandate de medicul de familie dupa cum urmeaza:

 • la externarea din maternitate
 • la o luna, 2,4 si 6 luni
 • la 9, 12, 15 si 18 luni
 • de la 2 ani pana la 7 ani anual
 • peste 7 ani, o data la doi ani

De asemenea, are dreptul la vaccinari efectuate de catre medicul de familie si de consultatii la medicul specialist, la spitalizare pe baza trimiterii de la medicul de familie sau fara trimitere, in caz de urgenta. La acestea se adauga consultatii profilactice si tratamente stomatologice nelimitate pana la varsta de 18 ani, conform listei de servicii stomatologice in vigoare.

Conform listei de analize in vigoare, copilul are dreptul la analize gratuite pe baza trimiterii de la medicul de familie sau de la medicul specialist la un laborator care are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Copiii pana la 18 ani au dreptul la medicamente gratuite, pe baza de reteta eliberata de medicul de familie sau de medicul specialist care are contract cu CAS. Pentru prestatiile pediatrice se deconteaza numai medicamente de uz pediatric.

…si dispozitive medicale gratuite

Copiii in varsta de pana la 18 ani au dreptul la dispozitive medicale si inlocuirea sau repararea acestora ori de cate ori este necesar.

Actele necesare pentru obtinerea dispozitivelor medicale sunt:

 • prescriptie medicala eliberata de un medic specialist acreditat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate
 • certificatul de nastere al copilului
 • decizia de acordare a dispozitivului emisa de Casa de Asigurari de Sanatate in urma cererii facute de parinte, conform cu prescriptia medicala.

Dispozitivul se procura, se inlocuieste sau se repara de catre furnizorul acreditat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, care are contract cu CAS.

Daca te adresezi unui medic stomatolog acreditat care lucreaza intr-un cabinet sau unitate medicala care are contract cu CAS poti beneficia de servicii preventive gratuite. Copiii sub 18 ani au dreptul la tratament stomatologic gratuit, de cate ori au nevoie, conform listei de servicii medicale stomatologice in vigoare.Persoanele peste 18 ani au drepturi la servicii stomatologice compensate.

Servicii oferite de satomatolog

In domeniul stomatologiei exista doua tipuri de servicii.

Servicii preventive gratuite: acestea se acorda nelimitat pana la 18 ani

Servicii curative: gratuite pentru copii sub 18 ani

 • acoperite 40 la suta de CAS pentru asiguratii care nu se prezinta la controalele profilactice
 • acoperite 60 la suta de CAS pentru asiguratii care si-au efectuat controalele profilactice

Sa nu crezi ca pacientul are numai drepturi. Iata care sunt principalele lui obligatii, prevazute prin lege:

 • sa se prezinte la controalele periodice stabilite prin norme, pentru a beneficia de compensarile in vigoare
 • sa respecte cu strictete tratamentul si indicatiile medicului curant
 • sa aiba o conduita civilizata fata de personalul medical

In this article

Join the Conversation