Dupa nastere, scade riscul aparitiei cancerului de san

223 0

Acestea au un efect protector, sustin rezultatele unui studiu publicat in revista Cancer Research.

Studiul viza sa stabileasca daca celulele fetale care se muta in corpul mamei (principiul chimerismului) chiar dupa nastere o pot proteja de cancer la san. Ancheta efectuata de Centrul de cercetare impotriva cancerului de la Universitatea Washington din Seattle (nord-vest) a aratat ca 14% dintre femeile care au avut un cancer de san aveau ADN masculin in sange, fata de 43% dintre femeile care nu avusesera cancer.

„Cele mai multe studii au vizat bolile autoimune, unde se parea ca principiul chimerismului avea un rol negativ, insa atat de multe femei sunt purtatoare ale unui micro-chimerism dupa nastere incat m-am intrebat de ce natura a lasat astfel lucrurile”, a explicat principalul autor al lucrarilor, V. K. Gadi.

„Poate ca tocmai pentru a elimina celulele canceroase din corp. Cealalta posibilitate este ca poate participa la reconstituirea tesuturilor”, a indicat el. „Ipoteza mea este ca celulele fetale se pot instala in corpul mamei, pot recunoaste celule pre-canceroase si le distrug inainte ca acestea sa devina active”, a adaugat el. „Rezultatele studiului sugereaza aceasta”, a afirmat cercetatorul.

In this article

Join the Conversation