Durerile abdominale în timpul sarcinii. Ce semnifică și când trebuie să mergi la control

3760 0

Disconfortul abdominal pe parcursul celor nouă luni de sarcină nu este neobișnuit, însă poate fi un lucru care să te pună pe gânduri. Unele viitoare mămici au parte chiar de dureri acute, înțepătoare, care le alarmează și le fac să creadă că este ceva în neregulă cu bebelușul. Nu este însă întotdeauna cazul.

De aceea, este important să apreciezi corect intensitatea durerii și localizarea acesteia, astfel încât să știi când este timpul să mergi la control. Există mai multe cauze ale durerilor abdominale. Unele sunt inofensive și nu au niciun efect asupra sarcinii, în timp ce altele pot indica apariția unor probleme grave. Indiferent de durerea cu care te confrunți, un consult medical îți poate lua o piatră de pe inimă, așa că te încurajăm să îți faci o programare la un medic profesionist, care să te asculte cu atenție și să te îndrume corect. Un astfel de consult la gastroenterologie într-o clinică bună, cu reputație impecabilă, nu este deloc scump și, după cum vezi, ai garanția că te vei afla pe mâna unor medici buni.

Iată care sunt principalele cauze ale durerilor abdominale în timpul sarcinii și cum să le recunoști, astfel încât să știi exact ce să îi spui medicului tău și cum să îl ajuți să diagnosticheze rapid eventualele probleme:

Contracțiile Braxton-Hicks sau așa-numitele contracții „false” apar atunci când mușchii uterului se contractă și rămân rigizi până la cel mult două minute. Aceste contracții nu trebuie confundate cu travaliul, iar primul mod în care le poți recunoaște este faptul că ele nu au loc la intervale regulate, ci sunt imprevizibile. Cu toate acestea, durerea și presiunea cauzate de aceste false contracții pot alarma orice femeie, mai ales în al treilea trimestru de sarcină, când apar cel mai frecvent. Spre deosebire de contracțiile din travaliu, Braxton-Hicks nu cresc în intensitate în timp și pot dispărea la fel de repede cum au apărut. Cu toate acestea, medicul tău ar trebui să știe despre ele, astfel încât să îți poată recomanda niște exerciții ușoare pentru a ameliora durerea.

Constipația este o problemă cu care se confruntă majoritatea femeilor însărcinate. Schimbările hormonale, alimentația săracă în fibre, lipsa mișcării, suplimentele alimentare cu fier sau anxietatea sunt principalele cauze ale constipației în sarcină. Deși este o problemă inofensivă, aceasta poate cauza disconfort și dureri acute, descrise adeseori ca niște crampe înțepătoare în zona abdomenului. Primul lucru pe care îl poți face pentru a ameliora această problemă este să bei mai multe lichide și să consumi alimente bogate în fibre. Nu lua pe cont propriu laxative, fără să îți fie recomandate de medic, întrucât unele dintre acestea conțin substanțe care pot dăuna fătului.

Sindromul HELLP este o complicație care apare la 15% dintre femeile diagnosticate cu preeclampsie. HELLP se manifestă prin anemie hemolitică, o creștere a transaminazelor și trombocitopenie. Acest sindrom poate fi extrem de periculos în sarcină, iar cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât cresc șansele de a fi ținut sub control și de a nu afecta gravida sau fătul. Medicii nu au descoperit până acum motivul pentru care apare acest sindrom, considerat o formă severă de preeclampsie, însă simptomele sale includ dureri abdominale, dureri de cap, amețeli și o stare de greață, tensiune mărită și sângerări. Dacă ai dureri abdominale însoțite de oricare dintre simptomele de mai sus, mergi de urgență la medic, întrucât complicațiile acestei afecțiuni pot pune în pericol viața, dacă nu sunt tratate.

Durerea de ligament rotund apare atunci când unul sau ambele dintre cele două ligamente rotunde care leagă uterul de zona inghinală se întind prea tare, pe măsură ce uterul se mărește pentru a face loc fătului care se dezvoltă. Întinderea acestor ligamente poate cauza dureri difuze la nivelul abdomenului, care se intensifică atunci când îți schimbi poziția, strănuți sau tușești. Durerea de ligament rotund apare mai ales în ultimul trimestru al sarcinii, iar pentru a o ameliora este recomandat să nu faci mișcări bruște și să încerci să faci zilnic exerciții de întindere, pentru a reduce presiunea asupra acestor ligamente.

Nu uita că acestea sunt doar cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale, iar diagnosticarea corectă o poate face doar medicul tău. Evită să iei pastile sau remedii naturale fără să îi ceri sfatul doctorului și nu amâna consultul medical.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Garnet Photo

In this article