Efectul psihologic al primei zile de scoala

1006 0

Plecarea de acasa si petrecerea timpului intr-un colectiv nou pot sa afecteze emotional micutii care nu sunt pregatiti pentru aceste etape. De aceea, mami.ro a intrebat, intr-un interviu exclusiv, psihologul Gabriela Cuntan de la www.lapsiholog.com despre trairile unui copil in prima zi de scoala si cum trebuie pregatit de parinti pentru a se acomoda mai usor in noul mediu.

R: Cum trebuie parintii sa-i pregateasca psihic pe cei mici pentru prima zi de scoala?

G.C.: Parintii trebuie sa explice din timp copilului ca urmeaza o schimbare in programul lui si sa ii descrie ce inseamna scoala in detaliu, scotand in evidenta lucrurile bune care il incurajeaza si ii starnesc curiozitatea, de exemplu ca o sa se joace cu copii de varsta lui sau ca o sa aiba jucarii noi si o sa invete jocuri noi. Parintii trebuie sa fie atenti la cum reactioneaza copilul la nou si sa il incurajeze mereu sa isi exprime sentimentele in cuvinte. In apropierea acelei prime zile, adultii le pot spune celor mici: „Stiu ca o sa iti fie dor de mine. Si mie o sa imi fie dor de tine, dar cand ajungi acasa, o sa stam impreuna si o sa ma inveti si pe mine ce ai facut la scoala”. Increderea ca se va intoarce in sanul familiei este foarte importanta, la fel ca si increderea ca va fi ascultat.

R: Cum se explica fenomenul ca unii copii devin violenti la scoala, desi acasa nu ies din cuvantul parintilor?

G.C.: Este foarte greu de descris ca fiind un fenomen faptul ca unii copii devin violenti la scoala, in timp ce comportamentul lor acasa este unul cu totul opus. Deoarece copilului i se cere sa-si asume din ce in ce mai multa responsabilitate pentru viata sa, el poate ajunge sa-si dezvolte un puternic simt de initiativa sau, din contra, de vinovatie ca nu si-a indeplinit corespunzator responsabilitatile. Comportamentul copiilor se schimba de la un nivel de dezvoltare la altul, dar, in momentul in care doar intr-un anumit mediu el se comporta diferit, insemna ca ceva in acel mediu il influenteaza sau poate fi un protest impotriva a ceva ce il deranjeaza, poate un coleg sau chiar modul de abordare al invatatoarei.

R: Dar situatia inversa, cand un copil devine foarte retras si se inchide in el insusi pe masura ce anul scolar trece?

G.C.: Si in acest caz pot fi diverse trairi ale copilului ca efect al unei neintelegeri cu un alt copil, un coleg care nu il place sau poate fi lipsa unui prieten, unei prietene, lipsa unor lucruri pe care alti colegi le au sau poate fi chiar neintelegerea modului de abordare al invatatoarei, o atitudine prea autoritara care sa il intimideze si sa il determine sa se inchida in sine. Daca nu se intervine din timp, problema se poate agrava, deci orice schimbare in comportament necesita o urmarire atenta si o buna comunicare cu copilul.

R: In ce situatii ar trebui parintii sa apeleze la ajutor specializat daca micutul nu se adapteaza in mediul scolii?

G.C.: Se poate apela la un specialist oricand parintele simte ca nu poate face fata unei situatii in care este implicat copilul. Indiferent de gravitatea acelei situatii, un specialist colaboreaza cu parintii pentru a combate si a preveni problemele care apar in cursul dezvoltarii copilului.
 

In this article

Join the Conversation