Enterocolita – uraganul din burtica

7413 0

Din clipa cand devii mamica, trebuie sa stii ca vei avea mereu de luptat cu un inamic greu de invins, daca nu intervii rapid si in forta: diareea acuta, una dintre cele mai frecvente boli ale sugarului si ale copilului mic. Ea provoaca deshidratare si urmarile sunt dintre cele mai serioase.

Afectiunea este mai frecventa in anotimpul calduros, cand circulatia microbilor este mai mare. Ea poate fi provocata fie de agenti microbieni (Escherichia coli, Shigella, Salmonella), fie de virusuri care se dezvolta in intestin (enterovirusuri). In unele cazuri, sunt implicate greselile alimentare, dar diareea poate fi provocata si de medicamente cum ar fi antibioticele cu spectru larg, laxativele, activatoarele peristalticii intestinale.

Simptome

Gastroenterita acuta sau virala debuteaza asemanator unei „raceli”, iar ulterior, prin afectarea mucoasei gastro-intestinale, apar varsaturile si diareea apoasa. Este vorba despre o diaree acuta atunci cand scaunele sunt apoase sau semiconsistente, particulare ca aspect si miros („miros ofensiv”) si depasesc 4-5 pe zi. Diareea infectioasa se poate asocia cu stare febrila, scaderea apetitului, varsaturi, crampe.”

Prima urgenta in tratamentul unei enterocolite o constituie inlocuirea sarurilor eliminate prin diaree si varsaturi. In formele usoare si medii de diaree acuta, aceasta se face pe cale orala, cu solutii de electroliti tip Gesol, care contin sodiu, potasiu, bicarbonat si glucoza. Daca e o forma grava, Gesolul se administreaza perfuzabil, in spital. In primele 3-4 ore, se dau 10-20 de mililitri/ora de Gesol pentru fiecare kilogram de masa corporala.

In acest interval, copilul trebuie vazut de medic. Acesta stabileste „ratia”, astfel incat volumul de solutie sa nu depaseasca doua treimi din ratia de lichide pe 24 de ore. In rest, va fi administrat ceai glucozat, pentru a evita incarcarea cu sodiu, substanta care poate duce la hemoragie cerebrala. Pana la venirea medicului, un parinte instruit in prealabil poate asigura primul ajutor, dandu-i copilului in mod fractionat, in primele ore, acest Gesol.

Pelerina pentru drum lung

In formele grave si medii, este obligatorie antibiograma, pentru precizarea cauzei si stabilirea tratamentului specific. Enterovirozele nu raspund la antibiotice, ca si diareea acuta, ale carei cauze sunt greselile alimentare sau administrarea unor medicamente. „In formele usoare pot fi date asa-numitele eubiotice intestinale. Ele sunt bine cunoscute, dar au anumite dezavantaje.

O varianta medicamentoasa care nu se absoarbe din tubul digestiv este Ercefuryl-ul. Acesta are actiune locala ce respecta echilibrul intestinal, adica flora bacteriana normala, atacand insa numai germenii patogeni si normalizand numarul de scaune.

Tratamentul mai cuprinde si o serie de preparate ce vizeaza combaterea febrei, a varsaturilor (cu metoclopramid), dar si folosirea unor preparate medicamentoase cu efect antidiareic. Daca unele preparate antidiareice folosite la adult sunt contraindicate la sugar si copilul mic, exista acum si unul (Smecta) care nu are contraindicatie pentru anumite varste, este bine tolerat si lipsit de efecte adverse, contribuind la scurtarea unui episod diareic cu cel putin 1-2 zile, indiferent de cauza si forma clinica.

Reluarea alimentatiei

Infometarea prelungita duce la prelungirea diareei. In etapa urmatoare vor fi introduse alimente care sa contina proteine, chiar dupa primele ore. Copilul nu trebuie sa sufere de foame. Intestinul sau are nevoie de proteine si calorii pentru a-si mentine integritatea, altfel sufera si diareea se prelungeste, evoluand spre cronicizare. Alimente considerate pana acum „antidiareice” (supa de morcov, orezul, etc.) sunt hipocalorice si lipsite de proteine.

In general, se recomanda ca realimentarea sa se faca cu un preparat dietetic (fara lactoza si sarac in grasimi). Exceptia o reprezinta sugarul alimentat exclusiv la san in primele 6 luni, la care se recomanda mentinerea alimentatiei naturale, „fara rezerve”. Este o mare greseala sa intrerupi alimentatia la san, inlocuind laptele matern cu un lapte dietetic, deoarece exista pericolul intarcarii.

In this article

Join the Conversation