Enurezisul nocturn. Cauze si preventie

755 0

Daca pana la trei ani fenomenul este acceptat drept normal, dupa aceasta varsta intra sub diagnosticul de enurezis nocturn, care poate sa dureze pana la pubertate, cand dispare brusc.

Frecventa enurezisului nocturn poate fi de o data – de doua ori pe saptamana, la copilasii de 3 – 6 ani, si o data pe saptamana, la cei peste 6 ani.

Din punct de vedere medical, diagnosticul nu reprezinta o problema pana la varsta de 7 ani.

90% dintre copiii care au enurezis nocturn sunt perfect normali. Doar 10% dintre cazuri au la baza anomalii fiziologice sau stari emotionale (anxietate sau stres).

Cauzele enurezisului nocturn

Sistem nervos insuficient dezvoltat.

Capacitate mai mica decat ar fi normal a vezicii urinare.

Secretia insuficienta a hormonului antidiuretic.

Somnul profund.

Experiente traumatizante si probleme emotionale.

Infectii alte tractului urinar sau malformatii congenitale.

Cauza genetice.

Enurezis nocturn. Preventie

Dezvolta-i copilului tau obiceiul de a folosi toaleta, chiar si pe timpul noptii – e un pas important. Vorbeste cu el, fara a-i trezi un sentiment neplacut, si aminteste-i seara sa foloseasca toaleta pe timpul noptii. Daca nu o face singur, trezeste-l o data sau de doua ori pe noapte. De obicei, copiii care fac pipi pe ei noaptea sunt cei care, in timpul zilei, asteapta pana in ultima secunda sa mearga la toaleta.

Nu-l certa! Incurajeaza-l! Nu pedepsi niciodata copilul si nici nu-l face de ras atunci cand s-a scapat pe el. Nu faci decat sa inrautatesti lucrurile. Intelege ca micutul nu uda patul din cauza ca ar fi lenes.

Redu cantitatea de lichide seara si evita bauturile dulci dupa ora 18.00 (zaharul irita vezica urinara).

La medic: investigatiile de baza constau intr-un examen de urina (urocultura), pentru a determina daca este vorba de o infectie, si unul la psiholog daca medicul considera ca micutul a fost supus unui episod emotional care l-ar fi putut traumatiza.

In this article

Join the Conversation