Epuizarea dupa nastere. Metode sa scapi de senzatia de oboseala

4032 0

In prima luna trebuie sa ai mare grija de bebe, dar si de tine. Epuizarea este fireasca, insa nu trebuie sa te obisnuiesti cu ea, caci e musai sa fii puternica pentru puiul tau. Intensitatea durerii si epuizarii dupa nastere, cauzate de incizii, laceratii si crampe uterine, este evaluata de personalul medical. In cazul in care travaliul a fost prelungit, s-ar putea sa ai si dureri musculare. Daca este cazul, ti se vor administra analgezice, de obicei pe cale orala, in cazul nasterii normale, si injectabile, in cazul cezarienei – situatie in care durerile pot fi mai intense. Iata cateva solutii care te vor ajuta sa scapi de senzatia de epuizare:

Dormi pe rupte!
Bebelusii dorm mult, insa in reprize scurte, care nu prea iti lasa timp sa te odihnesti la randul tau. Oricata energie ai avea, este imposibil sa nu treci prin momente in care ai da orice pentru opt ore de somn continuu.

Imparte „greul” cu partenerul!
O noapte e randul tau sa-l legeni, o noapte e randul lui tati. Chiar daca el merge la serviciu, nici tu nu stai acasa cu masti de castraveti pe ochi! Asa ca aveti dreptul la nopti in mod egal. Daca puiul suge la san, tati il poate aduce la tine in pat si sa-l preia dupa ce se satura, astfel incat tu sa nu fii nevoita sa te ridici.

Ia suplimentele de fier!
Cercetatorii canadieni au descoperit in urma unui studiu ca tabletele cu fier pot reduce starea de oboseala cu pana la 50%, chiar si pentru persoanele care nu sunt anemice. Studiul a fost realizat pe un esantion pe 198 de femei, alese in mod aleator, cu varstele cuprinse in intervalul 18-50 de ani. Toate pacientele prezentau deficiente de fier, dar nu erau anemice, acuzau o senzatie inexplicabila de oboseala si aveau concentratii de feritina de sub 50 de grame/litru. Feritina este o proteina care depoziteaza fierul si care controleaza eliberarea lui in organism.

Semnele epuizarii dupa nastere

  • Uitare frecventa sau o focalizare defectuoasa;
  • Dureri musculare de cap, gat sau de articulatii;
  • Tulburari vizuale (neclaritate, sensibilitate la lumina, dureri oculare);
  • Simptome psihologice (iritabilitate, modificari ale dispozitiei, atacuri de panica, anxietate);
  • Alergii si sensibilitati la alimente, mirosuri, produse chimice, medicamente si zgomot / sunet;
  • Senzatii de amorteala, furnicaturi sau de arsura la fata, maini, picioare;
  • Dificultate in mentinerea pozitiei verticale, ameteli, probleme de echilibru si lesin.
     

In this article

Join the Conversation