Este bine să-mi las copilul să câștige?

2055 0

Copilul tău este foarte încântat când joci cu el „Piticot” sau „Nu te supăra, frate”, nu-i așa? Totul este bine până în momentul în care vede că ești înaintea lui și că sunt șanse mari să câștigi!

Se enervează, îi apar lacrimi în ochi și nu vrea să mai joace. Tu nu reziști în fața supărării lui și, după câteva greșeli, o inexplicabilă lipsă de atenție din partea ta sau un mare ghinion, cel care câștigă este copilul tău. Acum toată lumea este fericită. Dar este bine să-ți lași mereu  copilul să câștige?

Psihologii sunt de părere că nu este bine și că, în ciuda vârstei lui mici, chiar și un copil de grădiniță realizează când n-ar fi trebuit să câștige și totuși a câștigat. Procedând în acest fel, îl înveți că este mai important să câștige decât să respecte regulile! În loc să-i oferi primele lecții de fairplay, îl înveți să manipuleze pentru a câștiga (descoperă că va câștiga dacă plânge) și să încalce regulile pentru a-și atinge scopul.

Soluția? Caută jocuri care încurajează cooperarea, nu concurența. Realizați împreună proiecte artistice, practice sau educative în care trebuie să lucrați împreună. „Această abordare îl învață pe copil valoarea muncii în echipă și îl ajută să se simtă împlinit fără să câștige neapărat ceva”, spune psihologul Susan K. Perry, citată de site-ul BabyCenter.com

Tu cât de des îți lași copilul să câștige?

Foto: www.pixabay.com, Autor Adina Gruia

In this article